Drama a doi frați crescuți de o bunică tiranică în timpul celui de-al doilea război mondial a câștigat, sâmbătă seara, Globul de Cristal (25.000 de dolari) la cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary. The Notebook/Le grand cahier, regizat de cineastul maghiar János Szász, este o coproducţie Ungaria/Germania/Austria/Franţa.
Premiul i-a fost înmânat de regizorul american Oliver Stone, premiat la rândul său pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale, alături de John Travolta și artistul Theodor Pištěk.
Premiul special al juriului (15.000 de dolari) i-a revenit peliculei A Field in England, o comedie neagră plasată în timpul Războiului Civil din Anglia secolului al XVII-lea, regizată de Ben Wheatley și distribuită recent pe multiple platforme, inclusiv pe Internet. Cehul Jan Hřebejk a fost recompensat cu titlul de Cel mai bun regizor, pentru Honeymoon / Líbánky.
Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost împărţit între Amy Morton, Louisa Krause, Emily Meade şi Margo Martindale pentru prestațiile din filmul Bluebird, în regia lui Lance Edmands, iar trofeul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Ólafur Darri Ólafsson pentru rolul din filmul XL, de Marteinn Þórsson.
O mențiune specială a obținut producția poloneză Papusza, de Joanna Kos-Krauze și Krzysztof Krauze.
În competiția East of the West, în care a concurat și filmul La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski, marele câștigător a fost Floating Skyscrapers / Płynące wieżowce, în regia lui Tomasz Wasilewski (Polonia). Mențiunea specială a fost câștigată de Miracle / Zázrak, semnat de Juraj Lehotský (Slovacia, Cehia).
Publicul a votat pentru Revival, în regia lui Alice Nellis (Cehia), iar criticii (Premiul FIPRESCI), pentru rusescul Shame / Styd, de Yusup Razykov.
Festivalul de la Karlovy Vary a avut 235 de filme în selecție, dintre care 23 au fost premiere mondiale. Preşedintele juriului a fost cineasta poloneză Agnieszka Holland.
La ediţia de anul acesta, au fost proiectate la Karlovy Vary și scurtmetrajul documentar După fel şi chip, de Paula Oneţ, Pădurea spânzuraţilor, în regia lui Liviu Ciulei, şi Poziţia copilului, regizat de Călin Peter Netzer, în diferite secțiuni.