Arrival – universul interior

0
588

3000

În materie de ficțiune speculativă, e greu să găsești ceva mai plin de miez și bine șlefuit decât povestirile și nuvelele lui Ted Chiang, autor multipremiat  și chinuitor de neprolific, cu mulți fani devotați. Ceea ce face perspectiva unei adaptări după Story Of Your Life (una dintre lucrările sale cele mai cunoscute), regizată de Denis Villeneuve (Incendies, Sicario, Prisoners), cu Amy Adams in rolul principal, o propunere de nerefuzat.

Arrival/Primul contact (cu titlul schimbat pentru că audiențelor de test nu le-a placut mult mai memorabilul Story Of Your Life) are o premiză la prima vedere mai apropiată de Independence Day decât de SF-ul introspectiv și contemplativ care este: 12 monoliți de origine extraterestră, de forma unor pietre de râu, apar plutind deasupra solului în diferite zone de pe glob. Intențiile ființelor care le pilotează sunt un mister, așa că statele lumii asamblează echipe de experți care să încerce să comunice cu ele și să le afle planurile. Dr. Louise Banks (Amy Adams, vulnerabilă și expresivă), un reputat lingvist, și Ian Donnelly (Jeremy Renner), astrofizician, conduc echipele de cercetare ale Statelor Unite.

Nuvela Story Of Your Life, deși oferă o perspectivă fascinantă asupra felului în care ar arăta comunicarea cu o civilizație extraterestră, e lipsită de conflict, tensiunea venind din structura de puzzle box ce trebuie asamblat, nu din vreo amenințare la adresa omenirii, căci intențiile pașnice ale heptapozilor (a căror reprezentare în film arată ca o combinație de The Thing din Familia Addams și o sepie) nu sunt niciodată puse la îndoială. Filmul introduce în ecuație un element de amenințare globală (pe fondul tensiunilor internaționale între statele care găzduiesc monoliți), dar păstrează structura de bază a investigației (fără să enunțe Principiul lui Fermat și să intre atât de adânc în lingvistică și semiotică) intercalată cu secvențe din copilăria fetiței Louisei, care oferă cheia de interpretare a întregului mister.

Arrival nu este primul film SF care pune întrebări la scară cosmică și sondează în același timp mecanismele conștiinței umane. Ba chiar se poate argumenta că toate marile filme SF o fac, într-un fel sau altul. Dar spre deosebire de Interstellar, alt film în care ființe interdimensionale ne dau darul cunoașterii, care ajungea să își învârtă roțile în gol în concepte new age ca “dragostea este cea mai puternică forță din univers, mai puternică și decât timpul”,  Arrival duce discuția înspre determinism și liber arbitru. Înainte de toate, e un film despre om, nu despre univers, și despre alegerile pe care acesta trebuie să le facă.

Ca și cele două adaptări după romanul Solaris al lui Stanislav Lem, complementare fără a-și propune/reuși să discute altfel decât parțial temele pe care le pune pe masă sursa literară, și Arrival păcătuiește prin simplificare; multe dintre alegeri sunt făcute însă pentru a-l face mai adecvat vizual (“oglinzile” din nuvelă l-ar fi apropiat periculos de mult de Narnia, probabil), nu neapărat mai accesibil: din fericire, scenariul folosește cu măsură monologul interior, soluția leneșă pentru cei în pană de idei, și information dump-urile care ar ține filmul pe loc. Se bazează în schimb pe forța imaginilor și pe emoție. Chiar dacă sacrifică o bună parte din speculația științifică, Villeneuve reușește să păstreze intactă dimensiunea umană a poveștii.

Bineînțeles, fiind un film de Villeneuve, Arrival  arată (pentru că Roger Deakins era ocupat, DOP e de această dată Bradford Young – A Most Violent Year, Ain’t Them Bodies Saints) și se aude (Jóhann Jóhannsson, colaboratorul predilect al regizorului) minunat. Nu e ceva ce o să prindă la foarte multă lume și prin urmare nu mă aștept să deschidă porțile pentru alte proiecte asemănătoare, așa că bucurați-vă că există.

P.S: Acum câțiva ani a apărut la Nemira traducerea colecției Story Of Your Life And Others de Ted Chiang, cu titlul Împărțirea la zero. Căutați-o.

Arrival intră în cinematografe de pe 11 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here