Mungiu, Porumboiu şi Puiu obţin cei mai mulţi bani la concursul CNC

0
827

Cele mai importante trei nume ale Noului Cinema Românesc – Cristian Mungiu, Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu – au obţinut cele mai mari finanţări la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, într-o sesiune supraaglomerată, cu câteva sute de proiecte înscrise, şi doar 10 milioane de lei disponibili.

De cea mai mare sumă beneficiază noul film al regizorului Cristian Mungiu, Provizoriu (după cum apare pe lista CNC): 1.188.000 de lei. Corneliu Porumboiu vine pe locul al doilea, cu 1.115.000 de lei şi un punctaj de 78,60 pentru Un interval de 9 minute. Urmează Cristi Puiu, cu proiectul La conac, pentru care casa de producţie Mandragora a obţinut un punctaj total de 76,45 şi o finanţare de 910.000 de lei.

Presupunând că toţi îşi vor regiza filmele în lunile viitoare, 2012-2013 se anunţă cel puţin interesant pentru cinema-ul românesc.

Florin Şerban a primit 845.000 de lei pentru Îmi curgi prin vine, iar Horaţiu Mălăele – 902.000 lei cu proiectul  MediaPro Pictures Cavalerul albastru. Mihai Ionescu are parte, la rândul său, de suma de 780.000 de lei pentru Cutia de ghete, iar Tudor Giurgiu încheie lista de proiecte la lungmetraj ficţiune cu 760.000 de lei pentru proiectul cinematografic Cristian.

Printre perdanţii de la această secţiune se află Adrian Sitaru (Fixeur), Igor Cobileanski, cu Lacrima, Iuda şi Nebunul, Iosif Demian (Random Act of Kindness), Alexandru Maftei (două titluri – Supermarket şi Nimic despre dragoste), Anca Damian, cu proiectul O vară foarte instabilă, Ruxandra Zenide (Despre cosmetice şi fericire) şi Radu Gabrea (Pianul).

Vlad Păunescu, cea mai mare sumă la debut

În ce priveşte proiectele de debut în lungmetraj, Vlad Păunescu se află în capul listei cu Regina directului, pentru care a obţinut 942.000 de lei. Celelalte două scenarii finanţate le aparţin lui Catrinel Dănăiaţă (Dublu, 528.000 lei) şi Sorin Marin (7 de inimă roşie, 30.000 lei). Adina Pintilie şi Eva Pervolovici au pierdut la sesiunea aceasta cu Nu mă atinge-mă, respectiv Fetiţa Albină.

La documentar, cei mai mulţi bani – 808.000 de lei – îi revin lui Andrei Ujică, pentru Beatles. Celălalt proiect finanţat poartă semnătura lui Sorin Ilieşiu şi se numeşte Satana a umplut cerul de sfinţi (191.384 de lei). Printre perdanţi, Titus Muntean şi Ada-Maria Ichim, cu Hijacked! Bunicul meu şi prima deturnare de cursă din lume sau Radu Gabrea, cu Viaţa unui comunist evreu.

Florin Şerban este primul pe listă la scurtmetraj cu Omul care nu a spus nimic şi 175.935 de lei. Îl secundează Constantin Popescu (Oke, 123.950 de lei), urmat de Radu Jude (Ca o umbră de nor, 117.915) şi Corneliu Gheorghiţă (Omul cu capul ras, 82.200 de lei).

Arabesque, de Alexei Gubenco, este marele câştigător la secţiunea animaţie, cu un credit de 525.574 de lei. Comoara lui Decebal, de Iancu Andrei, este celălalt câştigător, cu 474.426 de lei.

Au primit bani ca să-şi dezvolte scenariile Alin Ludu Dumbravă (Zece negri mititei, 33.485 de lei), Gabriel Andronache (Ich bin ein berliner, 29.823 de lei) şi Gabriel Sârbu cu Radu Gabrea (Aventurile unui dentist berlinez, 29.980 de lei).

Comisia de selecţie pentru secţiunea de filme de ficţiune de lung şi scurtmetraj, producţie şi dezvoltare de proiecte a fost formată din Constantin Chelba (cineast), Irina Margareta Nistor (critic), Florin Mihăilescu (director de imagine, profesor universitar), Copel Moscu (regizor, profesor universitar) şi Mihai Orăşanu (producător, profesor universitar).

Juriul secţiunii de filme documentare, producţie şi dezvoltare de proiecte a fost alcătuită din Dumitru Budrala (regizor), Manuela Cernat (critic, profesor universitar) şi Laurenţiu Damian (regizor, profesor universitar). Animaţia a fost jurizată de Radu Igazsag (regizor, profesor universitar), Constantin Păun (regizor) şi Dan Vasiliu (profesor universitar).

Doar 10 milioane de lei a avut CNC la dispoziţie pentru singura sesiune de concurs de anul acesta. Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare este de 12% (1.188.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here