„The Lego Movie” – umor şi fantezie

0
474

lego-movie

The Lego Movie/Marea Aventură Lego aduce la viaţă într-un mare fel (printr-un amestec de CGI şi efecte practice) piesele de construit vândute încă din 1949, la suprapreţ, dar cu un succes nebun, de compania cu acelaşi nume.

Phil Lord şi Christopher Miller (Cloudy With a Chance of Meatballs, 21 Jump Street) sunt atât de pricepuţi în a-ţi livra divertisment cu scopul de a promova un produs, încât îmi e teamă să nu le dea idei unor corporaţii diabolice care vor vrea să îi angajeze pentru planurile lor de supremaţie.

Dacă dai la o parte toate piesele colorate care o îmbracă, povestea lui Emmet (Chris Pratt) încape pe cutia în care sunt ambalate faimoasele cărămizi de plastic. Un Lego-lucrător în construcţii aparent lipsit de imaginaţie şi personalitate află într-o zi că e o fiinţă extraordinară, prorocită că va salva universul de planul CEO-ului tiran Lord Business.

Cu „piesa lipsă” lipită de spate, pleacă într-o aventură în care aproape totul e permis – limita e doar portofoliul de licenţe Lego ce cuprinde mai toate francizele care contează. Prin urmare, Emmet şi alte personaje clasice Lego coexistă cu super-eroii DC comics (The Lego Movie e proiectul cel mai apropiat de Justice League pe care l-aţi văzut până acum), şi personaje din Star WarsHarry PotterLord of the Rings, TNMT, NBA Stars (Shaquile O’Neal as himself!) etc.; rezultatul e o demenţă totală, care se sparge în miliarde de bucăţi ca şi lumea animată, rămânând mereu amuzantă, dând pe-afară de imaginaţie (până la punctul în care ai impresia că ceea ce vezi e spontan-experimental).

Vocile adună la un loc unii dintre cei mai interesanţi/versatili actori de comedie americani ai momentului: Will Arnett (care parodiază cu mare efect vocea lui Christian Bale as Batman şi e delirant), Will Ferrell, Jonah Hill, Alison Brie, Elizabeth Banks, Will Forte – în jurul veteranilor Liam Neeson (care joacă o variaţie de T-1000 pe nume Bad Cop), Morgan Freeman şi Billy Dee Williams într-un cameo ce-i permite să îl reviziteze pe Lando Calrissian – vedeţi voi, în lumea Lego, Lando şi Han Solo sunt best friends forever.

Nu ştiu cum de-o fi primit undă verde un proiect care ia-n balon think-tank-ul corporatist, micro-managementul şi celelalte păcate ale însuşi „sistemului” care l-a creat, dar  The Lego Movie nu trebuie ratat. Cu riscul (probat!) ca la final să vă transformaţi în zombi care trebuie să pună mâna pe un set Lego.

***

Filmul rulează în cinematografele din România din 14 februarie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here