Filmul lunii: „Marţi, după Crăciun”

2
1175

Al patrulea lungmetraj de ficţiune al lui Radu Muntean este cel mai împlinit film al regizorului care a debutat cu Furia. Reglajul e atât de fin în Marţi, după Crăciun, încât pelicula devine un reper în cinema-ul românesc cel puţin la nivelul scenariului, al dialogurilor. Pelicula, care rulează în cinematografe începând de vineri, a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard, la Cannes. Ar fi meritat cu siguranţă un premiu, dacă filmele româneşti nu ar fi confiscat trofeele la ediţiile anterioare. Un „ça suffit” delicat din partea juriului, care a preferat în schimb un film coreean.

Criticul de film Aex Leo. Şerban îl consideră cel mai bun film românesc al anului, „unul «de public», care nu-i batjocoreşte sentimentele şi nu-i insultă inteligenţa”. Intriga nu e deloc nouă, nici neobişnuită, aparte este felul în care Muntean o abordează. Un bărbat (Mimi Brănescu) căsătorit de zece ani cu Adriana (Mirela Oprişor) are o aventură cu dentista lui (Maria Popistaşu). Ambele femei sunt inteligente şi frumoase şi cei trei scenarişti – Muntean, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu – au avut grijă să nu-şi încarce personajele cu „zorzoane” de care să rămână agăţată judecata spectatorului. Nici una nu e mai egoistă sau mai cicălitoare, mai bună sau mai frumoasă, mai cumva decât cealaltă. Ceea ce face decizia infinit mai grea.

Mirela Oprişor, până de curând necunoscută publicului de cinema, este extraordinară în rolul soţiei (a şi fost premiată la Sarajevo pentru interpretare). Într-o scenă care durează câteva minute bune, cea a discuţiei finale dintre cei doi soţi, actriţa – soţia lui Brănescu şi dincolo de ecran – îşi controlează şi îşi dozează atât de bine stările, încât secvenţa devine una dintre cele mai memorabile din cinema-ul românesc.

„Ochiul sensibil şi sigur al lui Muntean îi permite să captureze câteva momente extrem de intime şi de oneste fără a cădea o clipă în melodramă”, scria „Slant Magazine” despre filmul care ar merita câteva săptămâni de săli pline.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here