Omul din spatele Cannes-ului, la Bucureşti

0
370

Omul din spatele Cannes-ului, la BucureştiCei care vor să afle cum se construieşte, pas cu pas, cel mai mare festival din lume, au ocazia rară de a primi răspunsuri chiar de la cel în mâinile căruia stă Cannes-ul, de aproape zece ani. Delegatul general al festivalului de pe Coasta de Azur, Thierry Frémaux, ajunge astăzi în Capitală, cu prilejul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care se desfăşoară între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio, şi în cadrul căruia sunt proiectate filme străine şi româneşti care au avut premiera mondială la festivalul francez.

Mâine, de la 11.00, la Cinema Studio, Thierry Frémaux le va vorbi cinefililor şi studenţilor la film despre culisele festivalului, despre responsabilitatea pe care o impune poziţia sa, dificultatea de a urmări şi a alege între miile de filme trimise anual pentru selecţie şi aceea de a naviga printre orgolii şi critici.

Istoric de film şi sociolog, Thierry Frémaux (50 de ani) se află de patru ani la cârma celui mai important festival din lume, după alţi şase ani în care a fost directorul artistic al Cannes-ului. Deşi este responsabil de cea mai dificilă selecţie de filme din lume, Frémaux nu a renunţat la conducerea Institutului „Louis Lumière” din oraşul său natal, Lyon, unde organizează şi un mic festival, aflat la a doua ediţie. În 2006, a fost distins de statul francez cu medalia Legiunea de onoare, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei.

Thierry Frémaux lucrează îndeaproape cu cei mai mari cineaşti ai lumii, gestionează cel mai amplu şi mai prestigios festival din lume şi este omul care a pariat, ca nimeni altul, pe tinerii cineaşti români. În timpul mandatului său, au fost selecţionaţi şi premiaţi la Cannes regizorii Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Marian Crişan, Radu Muntean sau Cristian Mungiu – care a obţinut Palme d’Or pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile în 2007.

Tot mâine, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void) şi Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), vor sta la discuţii cu publicul la sfârşitul proiecţiilor filmelor lor, programate la ora 12.00, respectiv 16.00. Cineastul Sergei Loznitsa şi actorul Vlad Ivanov – care a jucat în filmul My Joy, selecţionat la Cannes – se vor întâlni cu spectatorii joi, 21 octombrie, de la 19.00.

Cu două milioane de spectatori, în doar o lună de la premieră, Des Hommes et des Dieux, în regia lui Xavier Beauvois, este hitul toamnei în box-office-ul din Franţa. Drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes şi propunerea Franţei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti astăzi, de la 19.00 (la care va participa şi Thierry Frémaux).

Filmul va putea fi vizionat şi marţi, de la 19.00, la Cinema Studio.

În primele două zile de festival, peste 1200 de spectatori au format cozi la casa de bilete a sălii Studio din Capitală, pentru filmul distins cu Palme d’Or, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, cel premiat pentru regie – Tournée, şi pentru filmele româneşti.

Până joi, spectatorii pot viziona la Cinema Studio, pe lângă filmele străine, peliculele La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, Pădurea Spânzuraţilor, O lacrimă de fată, Floarea Reginei, Printre colinele verzi, E pericoloso sporgersi.

Intrarea este liberă la filmele româneşti şi la masterclass-ul lui Thierry Fremaux de mâine. La proiecţiile filmelor străine, biletul costă 10 lei. Tichetele pot fi procurate în avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio.

Programul complet al proiecţiilor va putea fi consultat pe site-ul manifestării, www.filmedefestival.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here