„Mândrie şi beton” – site multimedia şi film despre satul românesc şi emigraţie

0
470

În această seară, de la 18.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, vor fi lansate un scurtmetraj documentar şi site-ul multimedia www.mandriesibeton.ro şi va avea loc o dezbatere despre lumea nouă a satelor româneşti. „Mândrie şi beton” este un proiect realizat de fotograful Petruţ Călinescu timp de trei ani şi documentează felul în care s-au transformat satele tradiţionale, în mod special în cele din Ţara Oaşului şi Maramureş, în urma masivei plecări la muncă în străinătate.

Potrivit unui comunicat, dezbaterea va fi moderată de Amalia Enache, iar invitaţi vor fi antropologul Vintilă Mihăilescu, arhitectul Bruno Andreşoiu, editorul foto Mihai Vasile şi alţi invitaţi surpriză din Ţara Oaşului.

Scurtmetrajul documentar Mândrie şi Beton (13 min) şi o proiecţie de fotografii realizate în cei trei ani de documentare vor completa dezbaterea axată pe implicaţiile acestui fenomen recent de migraţie a forţei de muncă către Occident, ce schimbă ireversibil satele tradiţionale din România. Anul trecut, Petruţ Călinescu a lansat o expoziţie foto, între timp documentarea extinzându-se în Moldova, Bistriţa şi Bucovina.

Proiectul multimedia a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Român şi Ordinul Arhitecţilor.

Petruţ Călinescu (www.petrut-calinescu.com) este un fotograf român independent, licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat de agenţia londoneză Panos Pictures. A fost beneficiarul unei rezidenţe de creaţie la ICR Paris, în luna octombrie 2011. Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.

Printre premiile naţionale şi internaţionale câştigate de-a lungul timpului se numără – Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociaţia Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.

Ultimul proiect de durată, www.theblacksea.eu, documentează vizual viaţa cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre şi rolul pe care aceasta îl joacă în diverse comunităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here