Cristi Puiu a refuzat ca „Aurora” să fie nominalizată la premiile Gopo

9
706

UPDATE. Regizorul Cristi Puiu a refuzat să-şi înscrie filmul la Gala Premiilor Gopo, însă juriul de nominalizări a decis să includă Aurora la 10 categorii. Regulamentul îi permite juriului, atunci când un producător nu-şi trimite oficial filmul în cursa pentru premii, să îl nominalizeze, dacă îl consideră relevant pentru anul cinematografic abia încheiat.

„Regulamentul permite să se ignore dorinţa regizorului”, spune Cristi Puiu pentru Filmreporter.ro. „Am explicat de mai multe ori de ce nu vreau să particip la asta. Nici un premiu nu e relevant, în general, însă în industria asta a noastră cvasi-inexistentă mi se pare că suntem într-o configuraţie de tipul «chelul cu tichie de mărgăritar», iar eu nu vreau să subscriu sub nici o formă la această fanfaronadă”, adaugă regizorul, subliniind că fondurile pentru galele româneşti ar trebui investite în şcoli de cinema şi arhive.

Potrivit criticului de film Ileana Bîrsan – unul dintre cei 11 membri ai juriului – includerea Aurorei în lista de nominalizări a fost supusă la vot.  Juraţii au considerat că filmul nu poate fi ignorat şi că munca oamenilor din echipă – de la actori, la director de imagine, scenograf şi sunetişti – merită răsplătită.

Cei 11 juraţi sunt: regizorul Florin Şerban (Eu când vreau să fluier, fluier, deţinătorul trofeului Gopo de anul trecut), actriţa Ozana Oancea (Felicia, înainte de toate), scenograful Cristian Niculescu (Gopo 2010 şi 2011 pentru scenografie), monteurul Dan Nanoveanu (Gopo pentru montaj în 2009), distribuitorul Radu Nicolau (directorul New Films Romania), scriitoarea Ana Maria Sandu şi criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus şi Codruţa Creţulescu.

98 de filme au intrat anul acesta în atenţia juriului, dintre care 21 au fost lungmetraje de ficţiune.

Periferic are 12 nominalizări la premiile Gopo, urmat de Aurora, cu 10 categorii bifate. Loverboy, în regia lui Cătălin Mitulescu, vine din urmă cu 9 nominalizări, iar Din dragoste, cu cele mai bune intenţii – 8.

Filmele vor fi supuse votului a circa 400 de specialişti din industria filmului, iar trofeele vor fi acordate pe 26 martie.

„Periferic” şi „Aurora”, cele mai multe nominalizări la Gopo

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here