„Și dragostea e un drept al omului”, la One World Romania. 50 de filme în program

0
315
cei-invizibiliPeste 50 de filme, împărțite în cinci secțiuni, vor trece prin problemele fierbinții ale lumii contemporane, la cea de-a șaptea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World România (17 – 23 martie).
Programul include și matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski și un circuit turistic aparte, în centrul Bucureștiului.
Cele cinci mari secțiuni sunt: După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Și dragostea este un drept al omului. Retrospectiva One World Romania 2014 îi este dedicată regizorului Marcel Lozinski, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate zece dintre filmele sale.
După 25 de ani cuprinde șase documentare recente care revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conține și un program de cinci scurtmetraje românești realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.
Secțiunea Rebeli pentru cauze adună exemple de activism neconvențional din spațiul ex-sovietic -de pildă, Pussy versus Putin – dar și două filme românești prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: Toamna românească (regia Matei Budeș) și București, unde ești?, de Vlad Petri.
Statul strâmb prezintă o selecție de documentare despre cazuri de corupție din toată lumea, inclusiv Putin’s Games – un film despre mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci. Sau Green Gold, de Barbara Marheineke, un fals documentar care încearcă să lămurească motivele din spatele războiului din Irak.
Clinica mass-media încearcă să analizeze starea presei în momentul de față, în mai toate colțurile lumii. „Cele șase filme ale secțiunii ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preț și servilismul față de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei zilelor noastre?”, spun organizatorii.
Și dragostea e un drept al omului vine cu patru povești despre relații neacceptate – de societate, de familie, de legile țării în care trăiesc. „În multe colțuri ale lumii, doi oameni care se iubesc trebuie să îndure nedreptăți, să fugă de acasă sau chiar să se teamă pentru viața lor pentru că relația lor nu este acceptată. De părinți, de rude, de societate sau de legile țării în care trăiesc. Presiunea aceasta se exercită în tot felul de forme, fie că este vorba de homosexuali, lesbiene, transsexuali sau de emigranți care nu se pot stabili lângă cel de care s-au legat sufletește. 76 de state din lume interzic prin lege homosexualitatea”, se arată în prezentarea One World.
American Vagabond urmărește povestea unor tineri homosexuali care s-au refugiat din mijlocul Americii în San Francisco, sfârșind însă în stradă, iar Les Invisibles, al lui Sebastien Lifshitz, adună poveștile mai multor femei și bărbați homosexuali din Franța, născuți între cele două războaie mondiale.
One World Romania va avea loc între 17 și 23 martie la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Român.
Informații complete despre filme și evenimente, pe www.oneworld.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here