Wong Kar-wai va prezida juriul Berlinalei

0
402
Wong Kar-wai la Toronto, în 2008. foto:lukeisback.com
Wong Kar-wai la Toronto, în 2008. foto:lukeisback.com

Regizorul chinez Wong Kar-wai, unul dintre cei mai renumiţi cineaşti asiatici, a fost ales preşedintele juriului celei de-a 63-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care va avea loc în februarie 2013.

Un favorit al marilor festivaluri, şi în special al Cannes-ului, Wong Kar-wai şi-a lansat majoritatea filmelor sub ochii criticii internaţionale. „Wong Kar-wai este unul dintre cei mai celebraţi cineaşti ai timpurilor noastre. Semnătura sa distinctă şi poezia filmelor sale ne-au fascinat pe toţi”, a motivat alegerea Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, într-un comunicat.

A debutat în 1988, cu As Tears Go By, iar trei ani mai târziu ajungea la Berlin, în secţiunea Forum, cu Days of Being Wild. Renumele internaţional şi l-a câştigat cu povestea de dragoste din Chungking Express (1994). Următorul său film, Fallen Angels, a ajuns din nou la Berlin, în secţiunea Forum, în 1996, iar Happy Together i-a adus premiul pentru Cel mai bun regizor la Cannes, la un an după.

Stilul unic şi l-a consacrat cu o altă poveste de dragoste, celebra In the Mood for Love (2000), distinsă cu César pentru Cel mai bun film străin în 2001. Pelicula cu accente SF 2046 a câştigat premiul pentru Cel mai bun film non-european, la Premiile Academiei Europene de Film, în 2004. Cea mai recentă apariţie a sa pe covorul roşu la Cannes datează din 2007, cu My Blueberry Nights, primul său film realizat în limba engleză, cu Norah Jones, Natalie Portman şi Jude Law.

În acest moment, Kar-wai lucrează la The Grandmasters, un film despre maestrul în arte marţiale care l-a antrenat pe Bruce Lee, cu Tony Leung şi Ziyi Zhang pe afiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here