Scoateţi scenariile din sertare! Începe concursul HBO

0
560

Înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii, iniţiat de HBO şi aflat la a XI-a ediţie, încep astăzi. Până pe 21 martie, la ora 13.00, participanţii îşi pot trimite poveştile pe www.hbo.ro/concursscenarii, respectând toate cerinţele formulate de organizatori. Şi în acest an, competiţia se desfăşoară în parteneriat cu APFR (Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Componenţa juriilor pentru secţiunile de lungmetraj/scurtmetraj şi documentar (aceasta din urmă introdusă în 2009 şi finalizată cu titluri ca Circul vesel, de Claudiu Mitcu, The Shukar Collective Project – Matei Alexandru Mocanu şi Victoria, de Ana Vlad şi Adrian Voicu) va fi anunţată pe 15 februarie, respectiv pe 28 februarie.

A. Condiţii generale de participare la Concurs pentru scenariile de lungmetraj/scurtmetraj:

Potivit organizatorilor, pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii – Ediţia 2011, scenariile înscrise trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):

– să fie scrise în limba română

– să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive a acţiunii respective, scrisori etc.

– să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări fie preluări ale altor scenarii.

– să fie complete.

– să nu fi participat sau să nu fi fost înscrise la una sau mai multe din ediţiile anterioare ale Concursul Naţional de Scenarii

– să aibă lungimea maximă de 125 (o sută douăzeci şi cinci) pagini în cazul scenariilor de lungmetraj şi maxim de 40 (patruzeci) de pagini în cazul scenariilor de scurtmetraj.

– să conţină o prezentare a subiectului de maxim 1 (una) pagină.

– să NU conţină niciun indiciu/referire cu privire la autorul scenariului.

B. Condiţii de participare pentru scenariile de documentar:

1. sinopsis de 1 (una) pagină în format document – document word (extensie „doc” , „docx”) sau document rich text format (extensie „rtf”), redactată cu caractere (fonts) times new roman dimensiunea 12, spaţiere paragraf 1 ½;

2. treatment de 3-6 pagini care să conţină descrierea subiectului, descrierea personajelor (dacă este cazul), o motivaţie regizorală, precum şi consideraţii despre stil şi abordare vizuală

3. status-ul proiectului (pe ½ pagină), adică dacă se află în dezvoltare sau în filmare, dacă există acces la personaje, locaţii, etc.;

Punctele 1, 2 si 3 vor fi înregistrate pe site într-un singur document;

4. curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor care va avea maximum 2 pagini şi va îndeplini condiţiile tehnice menţionate la pct. 1;

5. filmografie pe maxim 1 (una) pagină.

6. curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor

Materialele obligatorii trebuie sa conţină detalii despre:

– durata filmului: minim 52 minute şi maxim 90 minute

– genul documentarului (social, istoric, etc.)

– buget, plan financiar – dacă există

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii. Toate înscrierile se pot face numai prin intermediul acestui site.

Premiile oferite de HBO România în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele:

• „Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj” este în valoare de 3000 de dolari. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

• „Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj” este în valoare de 1500 de dolari. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

• „Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar” este în valoare de 2000 de dolari. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărtit în mod egal între aceştia.

• „Premiul HBO – 3 zile la TIFF” va fi pus la dispoziţia celor 9 (nouă) finalişti ai celor trei categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport, acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile – detalii despre aceste evenimente veţi putea găsi pe site-ul www.tiff.ro , începând cu data de 30 mai 2011).

Anunţarea câştigătorilor celor 3 secţiuni se va face în cadrul galei de decernare a premiilor celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ce urmează a se desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 3-12 iunie 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here