NexT la 9 ani, între 15 și 19 aprilie. Oscars Night revine la CinemaPRO

0
709

The Phone Call_Sally Hawkins

Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care include cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015,  la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.„Inițiat în memoria a doi cineaști talentați, regizorul Cristian Nemescu și sound designer-ul Andrei Toncu, NexT continuă să descopere voci și viziuni noi în cinema”, potrivit organizatorilor.

Criticii Irina Trocan și Andrei Rus au ales împreună, pentru al doilea an, filmele ambițioase, inovatoare care vor concura pentru trofeele NexT, dar și pe cele din programele speciale, tematice, care acoperă gusturi și subiecte foarte diverse, de la filme-șoc, kung fu și muzică, la problematica minorităților sexuale. NexT va arunca un ochi în culisele filmelor, într-o secțiune nouă care merge behind the scenes, va încuraja polemicile pe tema feminismului și va aduce cele mai provocatoare experimente noi în cinema.

Unul dintre cele mai populare evenimente NexT revine la CinemaPRO vineri, 17 aprilie, 20.30, într-o seară de covor roșu: Oscars Night. Cele cinci titluri (live action) nominalizate anul acesta la premiile Academiei Americane de Film, inclusiv câștigătorul statuetei pentru Cel mai bun scurtmetraj, The Phone Call, în regia lui Mat Kirkby, vor fi proiectate în premieră în România, oferite de Shorts TV. Celelalte patru titluri sunt Aya, regizat de Mihal Brezis și Oded Binnun, aprimul scurtmetraj lansat cu succes în Israel în cinematografe, pe cont propriu; Parvaneh, al iraniencei Talkhon Hamzavi, despre o tânără afgană merge la Zurich să le trimită bani părinților și întâlnește o punkeriță; Boogaloo and Graham, de Michael Lennox, despre doi puști, cu doi pui de găină pe umăr, care învață lucruri despre viață, și Butter Lamp, distins cu numeroase premii, în care regizorul Hu Wei conturează subtil un întreg tablou politic în Tibet.

Biletele la Oscars Night, precum și abonamentele NexT au fost puse în vânzare, începând din 27 februarie, pe www.eventbook.ro.

Anul trecut, 123 de scurtmetraje proiectate în 14 secțiuni au fost vizionate de peste 7000 de spectatori, iar 112 de invitați și-au prezentat filmele, au jurizat sau au susținut seminarii la NexT. Invitatul special al ediției a fost renumitul regizor britanic Peter Webber.

În cele 9 ediții, NexT a adus în atenția cinefililor filmele de început ale unor cineaști talentați. Înainte de a fi recunoscuți pentru lungmetrajele lor, NexT le-a proiectat scurtmetrajele lui Jamie Travis, Basil da Cunha, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes cu Ate ver a luz, Arnaud des Pallières, inclus în cursa pentru Palme d’Or cu Michael Kohlhaas(2014), Sophie Barthes, care și-a prezentat la Sundance și Karlovy Vary Cold Souls (2009), Spencer Susser, recunoscut pentru Hesher, un film cu Joseph Gordon-Levitt și Natalie Portman, Marian Crișan, Tudor Cristian Jurgiu, multi-premiat de curând pentru Câinele japonez, Eva Pervolovici.

Making of-ul ediției NexT 2014:

***

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român și al Programului Europa Creativă – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here