Cinema.edu prezintă o capodoperă a cinema-ului african – „Yeelen”

0
440

Săptămâna aceasta, proiectul de educaţie cinematografică Cinema.edu pune punct celor câteva luni de proiecte pentru elevi cu un film premiat la Cannes în 1987, despre care s-a discutat intens la acea vreme: Yeelen/ Strălucire, în regia lui Souleymane Cissé. Peste 700 de liceeni urmăresc la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) filmul câştigător al Premiului Special al Juriului la Cannes în 1987, ultimele proiecţii fiind programate mâine, 2 iunie, de la 14.00 – 16.00 şi vineri de la 15.00 – 17.00.

Pelicula lui Souleymane Cissé oferă o viziune inedită asupra conflictului dintre generaţii, văzut din perspectiva membrilor tribului african Bambara. Este, totodată, un drum iniţiatic spre autocunoaştere.

Acţiunea se desfăşoară într-un timp neprecizat, undeva pe la 1400, şi urmăreşte drumul plin de obstacole al unui tânăr cu puteri magice condamnat la moarte de tatăl său, un vrăjitor întors acasă după o absenţă de mai mulţi ani. Prilej pentru spectatori să cunoască viaţa tribală, credinţele şi principalele simboluri ale culturii africane : komo, cunoaşterea divină învăţată prin “semne”, aripa kore şi stâlpul magic Kolonkalani au fost folosite în cultura Mali de secole. Vizual, filmul este extraordinar.

În 2010, Yeelen a fost inclus de revista Empire printre 100 cele mai bune filme din lume (topul ia în considerare doar peliculele din afara SUA).

Souleymane Cissé îşi începe cariera de cineast filmând documentare pentru Ministerul de Interne din Mali. El face puşcărie chiar după lansarea primului său lungmetraj, Fata / Den Muso (povestea unei fete surdo-mute, rămasă însărcinată în urma unui viol şi respinsă apoi de toată lumea), pentru că acceptă finanţare din Franţa (Mali a fost multă vreme colonie a acestei ţări). Fondator şi Preşedinte al Uniunii Creatorilor şi Antreprenorilor de Cinema şi Audiovizual din Vestul Africii (U.C.E.C.A.O.), Cissé a lucrat timp de trei ani pentru Strălucire.

Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here