A murit cascadorul Szobi Cseh

0
549

szoby-Cseh

Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la vârsta de 71 de ani, anunță Mediafax. Cascadorul a murit în urma complicaţiilor renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe, cauzate de mielomul multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză şi boală renală, potrivit medicilor.

În 2012, Szobi Cseh a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu şi tumoare la coloană, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice.

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa Ganea. În anul trei de facultate, a devenit cascador în filmul Dacii, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în filmele Împuşcături pe portativ (regizat de Cezar Grigoriu), Tom Sawyer şi Huckleberry Finn (producţie franceză) şi Serbări galante (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între 1999 şi 2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv Amen, în regia lui Costa-Gavras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here