Se caută antreprenori creativi. Premii de 100.000 de dolari la Creative Business Cup

0
271

Poster Creative Business Cup_webAntreprenorii români se pot înscrie la una dintre cele mai mari competiții internaționale din sectorul industriilor creative, Creative Business Cup (CBC), care va avea loc la Copenhaga, Danemarca, între 17 și 19 noiembrie 2014.

Circa 300 de start-up-uri din 60 de țări – fiecare țară organizează propria selecție pentru a desemna finaliștii – sunt așteptate la ediția de anul acesta.

Creative Business Cup este organizat de Center for Cultural and Experience Economy (CKO), cu sprijinul Ministerului Danez al Afacerilor. Competiția are loc în cadrul Global Entrepreneurship Week (GEW), cel mai mare eveniment din lume dedicat start-up-urilor și antreprenorilor.

În România, selecția națională este organizată de Creative Seeds, un promotor al comunității creative românești independente. Înscrierile pentru Creative Business Cup România au demarat în luna iunie și se prelungesc până pe 20 septembrie 2014, pentru a permite cât mai multor antreprenori să-și înscrie ideile în concurs.

Domeniile vizate sunt design, arhitectură, arte și meșteșuguri, publicitate, film, video și fotografie, artele spectacolului, muzică, modă, gastronomie, edituri și presă, radio și televiziune, software, aplicații pe computer și publicații virtuale, jucării și jocuri.

Anteprenorii români își pot pune la bătaie ideile de afaceri pentru premii în valoare totală de 100.000 de dolari și expunere în mediul internațional de afaceri, în fața unor posibili investitori și parteneri. Câștigătorul selecției românești va concura pentru titlul de World’s Best Creative Entrepreneur și-și va susține ideea în fața unui juriu format din circa 20 de experți internaționali, la Copenhaga. Cuvântul-cheie este creativitatea: poate fi vorba de un obiect sau de un serviciu inovator, de o nevoie nouă creată pe piață sau de o idee care să implice creativitatea consumatorilor.

Participanții trebuie să completeze un plan de afaceri, în limba engleză, care ar trebui să-i convingă pe potențialii parteneri și finanțatori de ce ar merita să investească bani și energie în ideea propusă. Antreprenorii au nevoie de o idee proprie, inovatoare, aflată în orice stadiu de dezvoltare, cu potențial de piață. Planul trebuie trimis până pe 20 septembrie 2014, inclusiv, pe adresa creativebusinesscupro@gmail.com.

Planul trebuie completat după următorul model: http://creativebusinesscup.ro/wp-content/uploads/business_concept_template_-_cbc_2014.pdf

Jucării, platforme online, case inteligente

În 2013, marele câștigător al CBC a fost Teddy the Guardian (Croația), un ursuleț de pluș care conține senzori ce monitorizează starea de sănătate a copilului, atunci când este îmbrățișat. Datele sunt transmise către o aplicație web. În 2012, cupa a fost oferită pentru platforma online We Want Cinema (Olanda), unde spectatorii decid ce filme rulează în anumite cinematografe, creând evenimente în social media și invitându-și prietenii.

În 2012, premiul cel mare a fost câștigat de Olanda cu We Want Cinemao platformă online unde spectatorii decid ce film vor vedea în cinematograful preferat. Platforma le permite utilizatorilor să aleagă un anumit film, un cinematograf și o dată la care ar dori ca acesta să fie proiectat. Apoi, creând un eveniment pe rețelele de socializare, își pot invita prietenii și cunoscuții. Dacă se cumpără suficiente bilete online, proiecția va avea loc.

Anul trecut, România a fost reprezentată la Copenhaga de EFdeN – Casa solară inteligentă EFdeN (www.efden.org). EfdeN, inițiat de Asociația Solar Decatlon București, este un program de locuințe solare inteligente, adaptabile la siturile dificile din mediul urban, modulare, eficiente energetic și cu un preț accesibil.

Juriul selecției naționale a CBC 2014 este alcătuit din experți în industriile creative: Eugen Pănescu (Planwerk, Cluj-Napoca), Ovidiu Hrin (Synopsis Media, Timișoara), Dragoș Pîslaru (GEA Strategy & Consulting, București), Radu Ticiu (Timișoara Startup Hub) și Alina Niculescu-Manea (fondator și director Creative Seeds).

Creative Seeds (www.creativeseeds.ro) este un promotor al comunității creative independente românești, iar în consiliul său adună unii dintre cei mai respectați și cunoscuți membri ai acestei comunități. Organizația desfășoară programe de training și mentorat, creează oportunități de networking, organizează competiții și ateliere dedicate comunității creative.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here