„Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, la Filmul de Piatra

0
373

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, proaspăt premiat la Locarno, va rula în avanpremieră naţională la Filmul de Piatra, care va avea loc între 2 şi 4 septembrie la Piatra Neamţ. Proiecţia este programată vineri, de la ora 20.00 (mai jos, programul complet al evenimentului). În cinematografele din România va ajunge în această toamnă, distribuit de Parada Film.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno şi s-a întors cu două premii importante:  pentru regie şi pentru cel mai bun actor, acordat lui Bogdan Dumitrache. Adrian Sitaru a câştigat Leopardul de Aur la Locarno în 2007, cu scurtmetrajul Valuri.

Din dragoste, cu cele mai bune intenţii e construit în jurul ideii pe care o subliniază şi titlul, aceea că gesturile pe care le facem pentru ceilalţi, din iubire, sfârşesc uneori prin a nu fi spre binele lor. Fin construit din scenariu (scris de Sitaru), filmul e extrem de atent la detalii şi la dialoguri. Personajul lui Bogdan Dumitrache e un tânăr a cărui mamă (Nataşa Raab) este internată într-un spital de provincie, în urma unui accident vascular cerebral care se dovedeşte minor.

Alex, însă, dă amploare incidentului şi agită spiritele, încercând s-o mute pe mama sa la un spital din Cluj sau Timişoara, subminează autoritatea doctorului care o are în grijă, vine noaptea la căpătâiul ei, construieşte scenarii paranoice în care e angrenat şi spectatorul. Filmul e presărat de alte câteva poveşti despre gesturi din dragoste, cu cele mai bune intenţii, ca aceea în care un fiu a grăbit moartea părintelui său. În planul doi, personaje secundare şi scene care îţi fură ochiul. Dumitrache şi Nataşa Raab fac roluri excelente, ca şi Marian Râlea, în rolul tatălui.

Filmul este o producţie Hi Film în co-producţie cu Cor Leonis Films şi 4Proof Film în asociere cu Movie Partners in Motion, realizat cu sprijinul Eurimages, CNC, TVR, Zenith Media, Vision Team, Saint Audio Studio, Teleclub, Cityplex, See Cinema Network, Centrul Cultural Maghiar, Furniture Design, cu participarea HBO România.

A fost dezvoltat în cadrul secţiunii Cinéfondation a Festivalului de la Cannes, Binger Lab, Sofia Meetings, Cinemart.

Festivalul Filmul de Piatra a apărut la iniţiativa regizorului pietrean Andrei Dăscălescu (autor al documentarului Constantin şi Elena, selectionat în peste 40 de festivaluri internaţionale şi difuzat de televiziuni în 13 ţări). Evenimentul are loc, de regulă, în ianuarie, iar ediţia din această toamnă este la jumătatea drumului spre cea de-a treia, motiv pentru care a fost botezată Filmul de Piatra 2.5.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here