Nae Caranfil filmează „Closer to the Moon”, cu Vera Farmiga şi Mark Strong

3
591
Vera Farmiga
Vera Farmiga

Nae Caranfil începe luni, 5 septembrie, filmările la Closer to the Moon, un film în limba engleză în care starurile sunt Vera Farmiga şi Mark Strong, potrivit „Evenimentului zilei”. Pelicula va avea un buget de 7 milioane de dolari (minor pentru o producţie hollywoodiană, dar considerabil pentru una românească) şi se va turna timp de nouă săptămâni, până pe 7 noiembrie, în Bucureşti. Director de imagine va fi Marius Panduru.

După subiect, Closer to the Moon este varianta în limba engleză a scenariului Alice în ţara tovarăşilor, pentru care Nae Caranfil a obţinut o finanţare de 1,92 de milioane de lei de la CNC, în 2007. Filmul reia povestea adevărată a celui mai mare jaf din istoria Băncii Naţionale a României, organizat în 1959 de cinci bărbaţi şi o femeie care, sub ameninţarea armelor, au golit maşina instituţiei de 1,6 milioane de lei. Au fost judecaţi şi condamnaţi la moarte, însă doar după ce au fost obligaţi să reconstituie jaful pentru un film de propagandă.

Britanicul Mark Strong (Sherlock Holmes, RocknRolla, Robin Hood, Green Lantern) va avea rolul lui Max Rosenthal, un fost poliţist implicat în jaf, iar actriţa Vera Farmiga (nominalizată anul trecut la Oscar pentru rolul din Up in the Air, unde a jucat alături de George Clooney), va fi Alice, fosta iubită a lui Rosenthal şi mama copilului acestuia. Un rol în film va avea şi Monica Bîrlădeanu.

Istoria aceasta l-a atras pe Caranfil, deoarece, spune el pentru EVZ, absurditatea tragi-comică a unei poveşti în care nişte oameni sunt scoşi în fiecare dimineaţă din închisoare, sunt îmbrăcaţi în staruri de cinema, puşi să filmeze pe străzile Bucureştiului, ca seara să ajungă din nou după gratii, este un subiect care se pliază pe temperamentul lui.

Mark Strong
Mark Strong

Filmul a luat această turnură, spre o piaţă mai largă, după ce Nae Caranfil l-a întâlnit pe producătorul Michael Fitzgerald (Under the Volcano, The Pledge) la Festivalul de la Salonic, unde ambii făceau parte din juriu. Impresionat de filmele cineastului român, proiectate într-o retrospectivă, Fitzgerald i-a propus să colaboreze.

Castingul a fost făcut la Londra, în patru sesiuni consecutive. Capetele de afiş ale lui Closer to the Moon sunt Vera Farmiga şi Mark Strong, iar distribuţia este completată de Harry Lloyd (cunoscut publicului românesc din serialul HBO Urzeala tronurilor), Allan Corduner (Gladiatorul, Mr. Nobody) sau Tim Plester.

Vera Farmiga, una dintre cele mai apreciate actriţe ale momentului la Hollywood, de origine ucraineană, a jucat în filme ca The Departed al lui Martin Scorsese, Breaking and Entering, de Anthony Minghella, sau Source Code, regizat de Duncan Jones. De curând, a debutat în regie cu Higher Ground, istoria unei femei care se luptă cu convingerile sale.

Producţia este semnată de compania lui Michael Fitzgerald, de Mandragora Movies a lui Bobby Păunescu şi de altele din Italia, Franţa şi Polonia.

 

 

 

 

 

 

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here