Despre economie şi fericire, la Cluburile de Film Manifesto

0
354

Manifesto, un proiect care reuneşte cluburi de film din 26 de licee din 17 oraşe ale ţării, va avea prima proiecţie publică urmată de o dezbatere marţi, 2 octombrie, de la 18.00, în mansarda librăriei Bastilia de la Piaţa Romană din Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, evenimentul va încerca să reproducă o lecţie non-formală la liceu: cum se implică liceenii când sunt provocaţi de un documentar puternic, o seamă de lideri de opinie şi o dezbatere de idei?

Filmul proiectat pe 2 octombrie va fi Economia fericirii (2011, regia Helena Norberg-Hodge, Steven Gorelick, John Page), care tratează, într-o oră, legătura dintre creşterea economică globală – un concept introdus de capitalism – şi ideea de fericire – un ideal al oricărei societăţi, indiferent de gradul de dezvotare. În marile metropole, mişcările de gastronomie locală pun bazele unui alt model economic. Este acesta începutul unei lumi echitabile? Cum se face trecerea de la global la local şi cu ce urmări asupra vieţii noastre de zi cu zi? Pelicula a primit numeroase premii de referinţă pentru industria filmului documentar.

După film, invitaţii Manifesto vor dezbate, împreună cu liceenii, profesorii şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi presei, despre global vs. local şi modelul românesc de agricultură şi gastronomie sustenabilă. La dezbatere participă Vintilă Mihăilescu, antropolog, Tiberiu Cazacioc, susţinător al agriculturii durabile şi al mişcării slow food la Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, Marius Tudosiei, proprietarul Băcănia Veche, antreprenori sociali şi experţi în economie socială.

Cluburile de film documentar au funcţionat până acum, timp de 3 ani, sub numele Cluburile de Film One World. Din aceasta toamnă, îşi schimbă numele şi înfăţişarea grafică, fiind preluate de ORICUM, asociaţia cunoscută pentru proiecte precum ShortsUP. Cluburile de Film Manifesto fac parte din reţeaua internaţională One World in Schools – program iniţiat de ONG-ul People in Need din Cehia, din care mai fac parte alte ONG-uri din Estonia, Polonia şi Slovacia.

Manifesto are ca principal obiectiv suplinirea lipsei educaţiei cinematografice şi non-formale în licee şi constă în organizarea de proiecţii urmate de dezbateri pe teme globale ce afectează viaţa oamenilor de pretutindeni: dezvoltare economică, alimentaţie sustenabilă, diversitate culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here