Anamaria Marinca joacă în thriller-ul unui iranian

0
977
Anamaria Marinca © Avenue B Productions
Anamaria Marinca © Avenue B Productions

Actriţa din „432” filmează zilele acestea în Arras, Franţa, pentru Un nuage dans un verre d’eau, un thriller cu elemente fantastice în care Anamaria Marinca deţine rolul principal.

Filmul regizat de Srinath Christopher Samarasinghe – regizor născut în Iran şi crescut în Franţa – este în standby de peste doi ani, din cauza lipsei finanţării. În 2008, la un an după Palme d’Or-ul obţinut de Cristian Mungiu, când cariera actriţei a explodat, Marinca a filmat un episod pilot pentru posibilii finanţatori, producţia efectivă începând abia doi ani mai târziu, pe 10 octombrie 2010.

Samarasinghe, care semnează şi scenariul filmului, este al doilea debutant în lungmetraj pe care pariază Marinca în ultima vreme, după Arielle Javitch şi al său Look, Stranger. De la peregrinările unei femei printr-un spaţiu devastat de război, dezolant şi cenuşiu, Marinca trece la o poveste pariziană cu tentă fantastică.

Un documentarist, Khalil (Gamil Ratib), decide să facă un film despre bunicul său, domnul Noun, un egiptean stabilit într-un vechi imobil din Paris, pe care a refuzat să-l vadă în trecut. Mama sa – fiica domnului Noun – fusese omorâtă cu ani în urmă de soţul ei. Singurul prieten al bătrânului este o prostituată româncă, Anna (Marinca), cu 50 de ani mai tânără, care locuieşte în aceeaşi clădire. Neştiind din ce punct să abordeze povestea, Khalil descoperă încet legătura specială dintre bunicul său şi femeia româncă şi încearcă să le afle secretele. Într-o zi, însă, domnul Noun dispare, iar ficţiunea ia locul documentarului. Anna decide să investigheze dispariţia prietenului ei. De la graniţa vieţii cu moartea, bătrânul devine ghidul ei, alături de un peştişor roşu şi de articole de fapt divers decupate din ziare – potrivit sinopsisului publicat de echipa filmului.

În distribuţie intră şi Claude Perron, Tewfik Jallab, Antoni Hadzi Janev, Jean-Michel Correia, Jean-Marie Godet, Nicolas Ullmann, Miguel Ferreira, Camille Dalmais (voce) şi Agnès Michaux (voce).

Filmul este realizat cu tehnologie HD.

Sfaturi de la autorul „Odiseei Spaţiale”

„Episodul pilot a fost benefic din mai multe motive. Regia artistică s-a schimbat puţin; cadrele vor fi uşor diferite şi peştişorul roşu va fi animat în stop motion (imagine cu imagine), ca în The Life Aquatic al lui Wes Anderson sau ca monştrii din Beetlejuice al lui Tim Burton”, semnalează echipa pe pagina de Facebook a filmului.

La prima vedere, Un nuage dans un verre d’eau are un look interesant, însă e interesant de aflat dacă, dincolo de estetica filmului, există destulă substanţă încât să ţină în picioare o poveste care pare, din sinopsis, destul de riscantă.

Înainte de acest prim lungmetraj, Srinath Christopher Samarasinghe a regizat două scurtmetraje, Karma şi Le coffre de Gabin. Poveştile sale, ca şi viaţa sa, după cum singur mărturiseşte pe site-ul său, au fost marcate de moartea violentă a omului care a avut grijă de el şi de cea a bunicii sale. Pentru scenariul la Un nuage dans un verre d’eau, a corespondat ani la rând cu celebrul autor al cărţii „2001: O odisee spaţială”, Arthur C. Clarke.

Casa de producţie din spatele filmului, Avenue B Productions, a lansat anul acesta la Cannes Copacabana, o peliculă cu Isabelle Huppert şi fiica sa, Lolita Chammah.

Imaginile-pilot pot fi urmărite pe pagina de Facebook a filmului, la secţiunea Video.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here