Noul film al lui Nae Caranfil are premiera mondială la Making Waves

0
436
Vera Farmiga, pe platourile "Closer to the Moon". Credit foto: Sorin Nainer
Vera Farmiga, pe platourile „Closer to the Moon”. Credit foto: Sorin Nainer

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, Closer to the Moon, va fi prezentat în premieră mondială vineri, 29 noiembrie, în deschiderea festivalului Making Waves de la New York, în prezența regizorului și a producătorului american Michael Fitzgerald.

Mult-așteptatul film are pe generic nume ca Vera Farmiga (nominalizată la Oscar pentru rolul din Up in the Air) și Mark Strong (Body of Lies, Tinker Tailor Soldier Spy, Sherlock Holmes) și se inspiră din povestea celor șase autori ai marelui jaf din 1959, care au atacat mașina Băncii Naționale, furând echivalentul unui milion de dolari.

Noua ediție a festivalului de film românesc de la New York – Making Waves: New Romanian Cinema – va avea loc între 29 noiembrie și 3 decembrie la Film Society of Lincoln Center si, grație succesului de anul trecut, se va extinde între 5 și 10 decembrie la Jacob Burns Film Center, anunță organizatorii de la Romanian Film Initiative.

Pentru al doilea an consecutiv, Making Waves – cel mai important eveniment dedicat filmului românesc de peste Ocean – funcționează exclusiv din fonduri independente, obținute din donații private și printr-o campanie internațională de crowdfunding.

Ediția de anul acesta are ca temă propaganda și înseamnă 15 lungmetraje (de ficțiune și documentare), 10 scurtmetraje, lansări de carte și o dezbatere despre libertatea de expresie.

Closer to the Moon e un film care va stârni tot soiul de controverse, mai ales din pricina subiectului, dar și pentru că abordarea e neașteptat de „relaxată” – poate un pic prea relaxată date fiind aspectele tragice ale poveștii. E un pariu riscant din multe puncte de vedere: oamenii trebuie să accepte convenția de limbă, și mai e și problema evreiască, rar dezbătută în filmele românești. De asemenea, există interpretarea mea personală pentru această faptă nebunească și viața în anii ’60 în România comunistă – o interpretare neașteptat de plină de glamour (desigur, numai la suprafață), rezultată din refuzul meu de a mă plia pe clișeul propagat de alte filme cum că viața în acea epocă era gri și sufocantă – Nae Caranfil, revista AperiTIFF

Noul film al lui Corneliu Porumboiu, Când se lasă seara peste București sau metabolism, va fi proiectat în închiderea festivalului, în prezența regizorului, căruia Making Waves îi dedică o retrospectivă integrală.

Programul complet poate fi consultat pe www.filmlinc.com/makingwaves.

***

Inițiat și prezidat de Corina Șuteu, sub direcția artistică a lui Mihai Chirilov și direcția executivă a unei echipe coordonate de Oana Radu, Making Waves: New Romanian Cinema este un eveniment produs de Romanian Film Initiative (RFI), în colaborare cu Film Society of Lincoln Center și Jacob Burns Film Center, și în parteneriat cu TIFF.

Din board-ul festivalului mai fac parte: Dennis Lim (Film Society of Lincoln Center), Brian Ackerman (Jacob Burns Film Center), Scott Foundas („Variety”), Adrian Ghenie, Mona Nicoară, Andi Vasluianu și Dan Perjovschi.

Cu sprijinul financiar principal al: Trust for Mutual Understanding, Alexandre Almăjeanu și Gentica Foundation, Adrian Porumboiu, HBO România, Adrian Giurgea (Colgate University) și Christian A. Johnson Foundation, Blue Heron Foundation, Mica Ertegun, Marie France Ionesco, Lucian Pintilie, Daiana Voiculescu și Renzo Cianfranelli, Șerban Savu, Dan Perjovschi, Adrian Ghenie, Mircea Cantor.

Pentru al doilea an consecutiv, peste 250 de fani ai festivalului au susținut Making Waves atât în campania Kickstarter, cât și la gala de strângere de fonduri și licitație organizată în parteneriat cu Festivalul SoNoRo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here