Bursa Alex. Leo Şerban, prezentată la New York

2
354
Alex Leo Serban foto Adi Bulboaca
Alex Leo Serban foto Adi Bulboaca

Festivalul de Film Românesc de la New York: Beyond (RFFNY), dedicat memoriei criticului de film Alex. Leo Şerban, a debutat miercuri, 30 noiembrie, la Walter Reade Theater (cinematograful Film Society of Lincoln Center) cu filmul Morgen, propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Tot la gala de deschidere a fost prezentată oficial şi bursa Alex. Leo Şerban, oferită de ICR New York, Film Society of Lincoln Center şi TIFF, cu susţinerea producătorului şi regizorului Bobby Păunescu. Destinată, anual, câte unui tânăr critic sau regizor de film, bursa va consta într-o rezidenţă de un trimestru la Film Society of Lincoln Center, în perioada sepembrie-decembrie – între Festivalul de Film de la NY şi finalul Festivalului de Film Românesc.

În această perioadă, bursierii vor putea participa la cursuri de profil ale Columbia University, vor beneficia de întâlniri cu profesionişti americani şi invitaţi ai prestigiosului centru cultural, vor lua parte la evenimentele organizate de acesta, îşi vor putea dezvolta viitoarele proiecte de scurt şi lung metraj sau beneficia de instrumentele de post-producţie oferite de Film Society.

Festivalul de Film Românesc de la New York, aflat la a şasea ediţie, a fost deschis de preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, care i-a înmânat lui Richard Pena – directorul programului de film american al Film Society of Lincoln Center şi profesor la Columbia University – Premiul Special TIFF pentru susţinerea cinematografiei din România.

Regizorii Marian Crişan, Radu Muntean, Bobby Păunescu, Radu Gabrea, Mona Nicoară, Bogdan George Apetri, Pavel Cuzuioc, criticul de film Magda Mihăilescu, producătorul Victoria Cociaş şi actorii Ana Popescu şi Vlad Ivanov au fost prezenţi la proiecţia de deschidere a festivalului şi au participat, apoi, la recepţia organizată de ICR New York cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Festivalul de Film Românesc de la New York are loc în perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2011, fiind organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Film Society of Lincoln Center, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Iniţiat şi prezidat de Corina Şuteu, directorul ICR New York, comitetul de selecţie îi reuneşte pe Mihai Chirilov, director artistic al festivalului, Scott Foundas, Associate Program Director la Film Society of Lincoln Center, şi Oana Radu, director adjunct ICR New York.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here