Femeia fatală a lui Luis Buñuel vine la Bucureşti

0
354

Carole Bouquet, fostă „Bond girl” şi femme fatale a cinematografiei franceze, vine la Bucureşti pe 11 şi 12 februarie. Actriţa va susţine o lectură din „Scrisori către Genica”, de Antonin Artaud, la Teatrul Odeon din Bucureşti, la invitaţia Ambasadei Franţei şi a Institutului Francez din Capitală. În acelaşi weekend, cinci dintre filmele în care a jucat actriţa vor fi proiectate la Cinema Elvira Popescu, inclusiv Acest obscur obiect al dorinţei, în prezenţa ei.

În 1977, când Luis Buñuel o transforma în Acest obscur obiect al dorinţei, Carole Bouquet avea 20 de ani şi începuse deja studiile la Sorbona, la care renunţase apoi pentru Artele Dramatice. După un rol de femeie austeră în Buffet froid al lui Bertrand Blier, profilul de frumuseţe rece şi inaccesibilă o va urmări tot restul carierei. Tot atunci l-a întlnit pe actorul Gérard Depardieu, care îi va marca viaţa profesională şi personală, şi cu care a avut o relaţie de aproape zece ani. Cu rolul din For Your Eyes Only (1981), unde joacă alături de Roger Moore, Carole Bouquet a ajuns la Hollywood, devenind o celebritate internaţională.

În anii 90, a fost imaginea casei Chanel şi s-a implicat în campaniile de ajutorare a copiilor maltrataţi, La Voix de l’Enfant. Anul trecut, s-a alăturat protestului de stradă a celor fără domiciliu de pe Rue de la Banque din Paris.

Carole Bouquet se află pentru prima dată în România. „Scrisori către Genica”, din care va lectura la Odeon, sunt corespondenţele lui Antonin Artaud – poet, dramaturg, regizor de teatru, actor şi artist plastic, membru al mişcării suprarealiste în anii 20, urmărit în permanenţă de propria nebunie, o paranoia accentuată de practicile toxicomane – către Genica Atanasiu, (Ioana Athanasiu sau Eugenia Tănase) o actriţă de origine română de care se îndrăgostise. În 1921, cei doi au fost colegi în trupa de teatru L’Atelier a lui Charles Dullin. Cei doi s-au despărţit după o pasiune mistuitoare de cinci ani.

„Am o tandreţe infinită pentru acest om, gândirea lui mă interesează. O găsesc utilă, clarvăzătoare şi generoasă. Pretinsa lui nebunie i-a marcat toată opera”, spune Carole Bouquet despre Antonin Artaud.

Retrospectiva Carole Bouquet

Vineri 11 februarie

18.00 – Lumini roşii, de Cédric Kahn
Carole Bouquet, Jean-Pierre Darroussin
Franţa, 2004 ; 1 oră 46
Selecţie oficială Berlinale 2004
Versiune originală, subtitrat în română

Paris, vara, un week-end cu o călătorie lungă. Poliţia e pe urmele unui criminal fugar. Antoine, căutându-şi soţia, intersectează un individ straniu…

20.00 – Bufet rece, de Bertrand Blier
Gérard Depardieu, Bernard Blier, Carole Bouquet
Franţa, 1979 ; 1 oră 29
César pentru cel mai bun scenariu (Bertrand Blier)
Versiune originală, subtitrat în engleză şi română

Totul începe când Alphone Tram întâlneşte un necunoscut în trenul suburban, aproape gol. Îl regăseşte puţin timp mai târziu, omorât cu propriul cuţit.

Sâmbătă 12 februarie

13.30 – Greşelile de ortografie, de Jean-Jacques Zilbermann
Damien Jouillerot, Carole Bouquet, Olivier Gourmet
Franţa, 2004 ; 1 oră 30
Versiune originală franceză, fără subtitrare

Începutul anilor 70. Daniel Massu are 15 ani, dar pare de 13. Tatăl şi mama sa sunt directori la internatul în care studiază. De anul acesta, tatăl său a hotărât ca Daniel să doarmă în dormitor cu ceilalţi elevi. Această idee îl terorizează pe băiat, cu atât mai mult cu cât ceilalţi îl consideră un privilegiat.

15.00 Acest obscur obiect al dorinţei, de Luis Buñuel
Fernando Rey, Carole Bouquet
Franţa-Spania, 1977
Nominalizat la Oscar 1978 pentru cel mai bun film străin
Versiune originală, subtitrat în engleză şi română

În prezenţa actriţei Carole Bouquet

În timpul unei călătorii cu trenul, Mathieu Faber le povesteşte veciilor de compartiment despre iubirea lui pentru Conchita, femeie foarte frumoasă pe care o urmăreşte obsesiv prin Europa.

18.00 – Renovare, de Brigitte Roüan
Carole Bouquet, Jean-Pierre Castaldi
Franţa-Marea Britanie, 2005 ; 1 oră 30
Versiune originală, subtitrat în română

Chantal Letellier e o „femeie admirabilă”. În ceea ce priveşte inima însă, e un deşert: nu are timp de nimic. Dar cum trebuie ca şi corpul să-şi ia partea lui, Chantal cedează avansurilor unui client.

20.00 – Lumini roşii

Duminică 13 februarie

13.30 – Greşelile de ortografie

16.00 – Renovare

18.00 – Bufet rece

20.00 – Acest obscur obiect al dorinţei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here