Mănuşi roşii, o ecranizare după un roman de Eginald Schlattner, se lansează în cinematografele din România pe 5 mai. Filmul regizat de Radu Gabrea se petrece în proporţie de 80% în închisoare şi urmăreşte metamorfoza unui tânăr sas anchetat de Securitate dintr-un „inocent” într-un colaborator al anchetatorilor regimului.
E o poveste autobiografică – Schlattner a fost arestat în 1957 şi închis doi ani la Securitatea din Braşov, iar la procesul scriitorilor saşi din ‘59 a depus mărturie împotriva colegilor săi de generaţie. Povestea are un suflu autobiografic, Radu Gabrea însuşi fiind prins şi anchetat pentru câteva luni, la doar 18 ani, în urma evenimentelor din Ungaria anului 1956.
„Mănuşi roşii este un film despre tortura psihică. S-au făcut câteva filme despre suferinţele oamenilor în închisoare, s-a scris în orice caz mult. Închisorile mele, cartea lui Ioanid, este numai una din cărţile de referinţă. S-au folosit toate formele de tortură pentru a distruge şi ultima fărâmă de rezistenţă a individului prins în cleştele uriaşei maşini represive a închisorilor comuniste. Filmul însă, în afară de «documentarele» televiziunii, despre «memorialul durerii», nu a coborât până acum niciodată în adâncurile relaţiei dintre anchetat şi anchetator, cu toate surprinzătoarele ei meandre. Niciodată, după ştiinţa mea, n-a existat o cronică aproape exactă, minuţioasă, detailată până la penibil, a modului în care, pe modelul unei exorcizări, pe modelul psihologic al inchiziţiei catolice, de tristă amintire, regimul comunist şi aparatul lui represiv au reuşit să construiască mii de cazuri «penale», care i-au ajutat să realizeze în mod «legal», distrugerea unei părţi a societăţii româneşti , aici, a unor membri ai comunităţii săseşti”, explică Radu Gabrea.
Filmul său, însă – parţial şi din cauza protagonistului Alex Mihăescu, a cărui gamă de expresii se limitează la zâmbete binevoitoare, mirări şi bosumflări – nu surprinde tocmai ce şi-a propus, adică tranziţia de la opoziţie (sau inocenţă) la activism zelos, mecanismele interioare care îl determină pe tânărul sas să alunece în tabăra cealaltă.
Sinopsisul ar fi următorul: în 1957, la un an după înăbuşirea revoluţiei ungare din noiembrie 1956, regimul comunist din România iniţiază un lanţ de arestări şi procese în încercarea de a suprima orice iniţiativă revoluţionară în ţară. În Transilvania, unde ştirile despre evenimentele din ţara vecină au ajuns la liderii comunităţilor de români, maghiari şi saşi, Securitatea dezlănţuie o campanie de arestări. Una dintre victime este Felix Goldschmidt (Alex Mihăescu), un tânăr sas student la universitatea din Cluj, unde conduce şi un grup literar. Prin presiune psihică, tortură, umilire repetată şi intimidare, Felix ajunge să devină martor al acuzării împotriva unor prieteni ai săi scriitori.
Mănuşi roşii este o producţie TOTAL TV, realizat în colaborare cu Atlantis Film şi Zenith Media, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Române de Televiziune. Filmul este distribuit de Ecran Cinema Management.
Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti şi Sibiu în primăvara anului 2009 pe parcursul a 36 de zile. Bugetul alocat producţiei a fost de circa 750.000 de euro.
Filmul va fi lansat pe 5 mai în Bucureşti, la Cinema Patria, şi va rula la Cinema Scala şi Cinema Union, începând din 6 mai, precum şi în Cluj (Cinema Florin Piersic, din 6 mai), Sibiu (Cinema Arta, din 6 mai), Tg. Mureş (Cinema Arta, din 13 mai), Iaşi (Cinema Victoria, din 20 mai), Mediaş (Cinema Mediensis, din 8 mai), dar şi în reţeaua cinematografelor Cityplex din Bucureşti, Braşov şi Constanţa, începând din 27 mai.