Iranul vrea să boicoteze Festivalul de la Veneţia

0
452

Autor: Mădălina Moraru

Iranul ameninţă ca va boicota ediţia din acest an a Festivalului de la Veneţia, după ce sancţiunile Uniunii Europeane au afectat industria petrolieră. Ministrul Culturii din Iran, Alireza Sajjadpur, care răspunde şi de cinematografie, a declarat pentru „Teheran Times” că „după ce UE a sancţionat şi aplicat cele mai inumane şi ilegale condiţii, ne-am gândit să intervenim şi să boicotăm Festivalul de la Veneţia”.

Dacă această promisiune se va adeveri, nu va afecta cu mult programul de anul acesta de la Veneţia, deoarece nicio peliculă iraniană nu este în competiţia pentru Leul de Aur. Producţia regizorului Ramin Bahrani (american născut în Iran), At Any Price, se află în competiţe, însă din partea SUA, iar The Paternal House a lui Kianoush Ayari va rula în secţiunea Orizzonti.

Ministrul Culturii a explicat că filmul lui Ayari, care urmăreşte povestea unui iranian din adolescenţă până la vârsta de 86 de ani, nu a primit încă undă verde pentru difuzare în ţara natală, pentru că are nevoie întâi de anumite „retuşuri”, scrie „The Guardian”.

Cenzura oficială nu este întotdeauna eficientă. În 2010, Jafar Panahi (care era condamnat la 6 ani de închisoare şi căruia i s-a interzis 20 de ani să mai facă filme) a reuşit să strecoare pe un USB flash, plasat în interiorul unui tort,  un material filmat în apartamentul în care acesta locuia. Intitulat This Is Not a Film, acesta a fost prezentat anul trecut la Cannes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here