„Despre alte mame”, în premieră în cinematografe

0
481

Un film despre care s-a auzit extrem de puţin până să ia Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, Despre alte mame intră în cinematografe de vineri, 5 noiembrie. Este o producţie independentă, realizată cu resurse minimale, de regizorii debutanţi Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan. Filmările au avut loc în Gara de Nord, unde cinci cineaşti îşi instalează echipamentele în zori pentru a filma un documentar despre viaţa interioară a unuia dintre cele mai animate şi eclectice spaţii din Capitală.

Evenimentele de peste zi, pauzele de filmare şi discuţiile la ţigară scot la iveală detalii din biografiile fiecăruia, în special despre relaţia cu mamele lor. Fiecare dintre ei are momentul lui de „prime-time”, în care devine personaj principal. Spre miezul nopţii însă, poliţiştii le întrerup lucrul şi cer să vadă tot materialul filmat în ziua respectivă pentru a detecta un fapt care i-ar fi putut ajuta într-o anchetă.

Interpretările le aparţin lui Silviu Geamănu, Gavril Pătru, Marius Cordoş, Mihai Baranga şi Robert Radoveneanu. Scenariul este semnat de Tiberiu Iordan, Silviu Geamănu şi Mihai Ionescu, iar imaginea – de Tiberiu Iordan şi Cristian Puşcaş.

„Filmul are ca punct de plecare o întâmplare trăită de regizorul polonez Krzysztof Kieslowski şi povestită într-un interviu. El şi echipa lui restrânsă filmau noaptea în gară un documentar despre oameni care aşteaptă. La un moment dat a venit poliţia şi le-a cerut să le arate materialul filmat. Să verifice dacă nu cumva au filmat întâmplător ceva ce ar putea să le folosească la rezolvarea unui caz. Dupa vizionare s-a dovedit că nu surprinseseră pe film nimic folositor pentru cazul destul de tragic, de altfel”, notează regizorii în caietul de presă al filmului.

„Pentru regizorul polonez o întrebare apărea din ce în ce mai obsedant: «Dar dacă… găseau poliţiştii ce le trebuia? Dacă… mişcam camera la stânga şi nu la dreapta, când n-ai control la ce trebuie să te aştepţi?». Această întâmplare l-a determinat cumva să nu mai facă documentare. De la întrebarea «Dar dacă…» a plecat ideea filmului nostru. Iar întrebarea îşi găseşte găseşte şi răspunsul la final. Cu rezultate pozitive pentru unii şi… altfel de rezultate pentru alţii”.

„Exact când credem că noi controlăm cel mai mult realitatea din faţa aparatului se adevereşte că exact atunci, de fapt, realitatea ne controlează subtil din spatele aparatului. Este un film al elipselor”, îşi descriu cineaştii intenţia.

Mihai Ionescu (43 de ani) a absolvit Academia Naţională de Teatru şi Film din Bucureşti, iniţial cu o diplomă în actorie, apoi cu una în regie, în 2002. A realizat un scurtmetraj, Uriaşul, şi a colaborat cu mai multe teatre din Bucureşti. Co-regizorul peliculei, Tiberiu Iordan (42 de ani), a absolvit ATF în 1994, apoi a făcut studii de regie la Universitatea Hyperion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here