Câștigătorul Leului de Aur deschide BIEFF

0
325

pigeon-sat-on-a-branch

Mult-așteptatul A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, în regia lui Roy Andersson, premiat cu Leul de Aur la Veneția 2014, deschide Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF pe 10 decembrie, la CinemaPRO, pe 10 decembrie.

Încheind trilogia începută cu  Songs From the Second Floor şi You, The Living, filmul îi urmăreşte pe Sam și Jonathan, o variantă modernă a lui Don Quijote şi Sancho, doi agenți de vânzări ce fac comerț ambulant cu diverse mărunţişuri şi se ceartă continuu. Purtându-ne într-o drumeție caleidoscopică prin mai multe destine umane, cei doi inspiră în aceeaşi măsură ilaritate şi solemnitate.

„Trebuie doar să te uiți, apoi să apuci o plasă și să încerci să-ţi convingi sufletul să coboare înapoi din tavan”, scrie The Telegraph.

„În ultimele mele două filme am îndrăznit să părăsesc realismul și naturalismul, intrând pe teritoriul esteticii abstracte. Această ambiție reflectă curentul artistic Noua Obiectivitate, care a cuprins Germania în anii 1920. Amestecul lor de realitate şi fantezie a dus la un fel de super-realism, o ambiție pe care o am, de asemenea, pentru A Pigeon Sat on a Branch…, în care abstractizarea urmează să fie condensată, purificată, și simplificată; secvenţele trebuie să apară curățate, ca amintirile și visele. Narațiunea nonlineară a Odiseei, o lucrare ce are o profunzime unică şi impunătoare, este o sursă de inspirație pentru acest film. Natura și conținutul epice ale filmului fac referire la bogăția tematică și contextuală a Odiseei. Călătoria din A Pigeon Sat on a Branch… va implica aspecte nenumărate ale existenței, ale realităti și timpului”, declaraa Andersson.

BIEFF anunță și programul dedicat filmelor-dans. în parteneriat cu unul dintre cele mai importante festivaluri europene de film coregrafic CINEDANS – Dance on Screen Festival Amsterdam. Cinematograful și dansul fuzionează în şapte scurtmetraje. I Am the Only spune povestea maturizării unui băiat în contextul unei relații problematice dintre el și familia lui; Intrinsec Moral Evil urmăreşte doi bărbați ce intră într-un joc, trupurile lor atrăgându-se și respingându-se printr-o senzualitate sinuoasă; Flight of Life priveşte către un cuplu tânăr ce ia micul dejun împreună și se îndreaptă, şofând pe coasta unui munte, spre o petrecere.

Between Entrance and Exit prezintă viața ca pe o casă bântuită, abandonată, în captivitatea căreia se găsesc amintirile unei povești de dragoste sfâșietoare. Horizon aduce o perspectivă proaspătă asupra rolului spațiului urban, Slow este un performance care prezintă organismul uman dezarmat, înconjurat de jungla oraşului, iar The Ginger Connetcion este un film despre outsiders și despre sentimentul de apartenență.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here