Drepturile omului în Rusia, puse în discuție la Making Waves

0
461

Copii_404_still

Cea de-a noua ediție a Making Waves: New Romanian Cinema, care debutează pe 4 decembrie la Film Society of Lincoln Center, propune, pe lângă selecția de filme românești, o reflecţie pe teme controversate ale momentului şi revizitarea unor repere culturale esențiale, anunță Romanian Film Initiative.

Pentru al treilea an consecutiv, festivalul continuă programul special Creative Freedom through Cinema, dedicat relației dintre artă şi politică și libertății de expresie în Europa de Est.  Anul acesta, ţara invitată este Rusia, iar tema propusă de Making Waves o constituie drepturile omului. În contextul în care, în 2013, noua legislaţie rusă interzice aşa-numita „propagandă a relaţiilor non-tradiţionale cu minori”, comunitatea LGBT locală se confruntă cu abuzuri grave, iar libertatea de expresie este dramatic ameninţată. În ciuda ostilităţii instaurate de statul rus la adresa minorităţilor sexuale, artiştii continuă să susţină şi să documenteze pulsul comunităţilor LGBT, luptând pentru respectarea drepturilor acestora.

În cadrul programului Creative Freedom through Cinema, realizat cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, vor fi prezentate două filme extrem de controversate: Călătorie de iarnă (r. Serghei Taramajev şi Liubov Lvova) şi Copii 404 (r. Pavel Loparev şi Askold Kurov). Selecţia celor două titluri rusești a fost realizată în parteneriat cu Evgheni Gusyatinskiy, critic de film şi selecţioner la Festivalul de Film din Rotterdam.

„Fragilitatea drepturilor persoanelor gay a fost din plin demonstrată de brutalitatea pe care regimul Putin a îndreptat-o împotriva noastră”, spune celebrul autor Andrew Solomon, specialist în pshologie şi activist pentru drepturile LGBT, care va participa la discuţia organizată de Romanian Film Initiative în cadrul acestui program.

„Aceşti regizori curajoşi îi ajută pe cetăţenii Rusiei să afle că există mulţi alţii asemenea lor, iar pe noi, cei din alte ţări, să aflăm ce chipuri poate lua suferinţa în interiorul Federaţiei. Implicaţiile locale şi globale sunt deopotrivă înspăimântătoare şi extrem de relevante”, e de părere Solomon, care a fost invitat recent şi la Bucureşti, unde şi-a lansat cartea „Demonul amiezii. Anatomia unei depresii. Alături de el, la discuţia care va avea loc pe 6 decembrie la Film Society of Lincoln Center, vor participa regizorul Pavel Loparev şi Masha Gessen, jurnalistă ruso-americană şi activistă, recunoscută pentru criticile aduse regimului Putin.

Dezbaterea, care va trece în revistă situaţia minorităţilor sexuale în Rusia, România şi SUA, va fi moderată de Mona Nicoară, realizatoare de film documentar şi activistă pentru drepturile omului.

Hedda Sterne - Fără titlu circa 1938. Credit PostModernism Museum
Hedda Sterne – Fără titlu circa 1938. Credit PostModernism Museum

Hedda Sterne, românca din grupul „Irascibililor”

Cel de-al doilea program special propus anul acesta de Romanian Film Initiative este un exerciţiu de recuperare a memoriei culturale. Hedda Sterne Rediscovered invită publicul american duminică, 7 decembrie, la o întâlnire în premieră cu lucrări inedite ale artistei Hedda Sterne, prezentă deja în colecţiile unor instituţii importante, cum sunt Museum of Modern Art, National Gallery of Art şi National Museum of Women in the Arts.

Sterne, născută în România, în 1910, s-a afirmat pe scena artistică a lumii la începutul anilor ’40, fiind singura femeie din celebrul grup supranumit „Irascibilii”, din care făceau parte, printre alţii, Jackson Pollock, Willem de Kooning şi Mark Rothko. Lucrările pe care artista le-a lăsat în urmă la Bucureşti, oraş pe care a fost nevoită să-l părăsească ca urmare a persecutărilor etnice – Hedda Sterne era evreică – au fost descoperite recent de Cosmin Năsui, directorul PostModernism Museum din Bucureşti.

Năsui a reconstruit povestea lui Sterne cu ajutorul artistei Medi Wechsler Dinu, prietenă apropiată a artistei recunoscute pentru independenţa ei faţă de stiluri şi curente. Mai bine de 50 de ani, Wechsler Dinu, acum în vârstă de 106 ani, a îngrijit lucrările de tinerețe ale Heddei Sterne, care a încetat din viaţă în 2011. Cosmin Năsui, împreună cu Radu Stern, fost director de programe educative la Musée d’Elysée din Lausanne, Elveţia, şi autor al cărţii „De la Dada la suprarealism: Artişti avangardişti din România, vor prezenta primele lucrări ale lui Sterne şi povestea artistei prin ochii prietenei sale, al cărei destin a fost la rândul său marcat de persecuţiile antisemitismului. Acest program special a fost realizat în colaborare cu PostModernism Museum.

„Hedda Sterne, prin povestea pe care o spune parcursul ei artistic şi personal,  încarnează perfect destinul acelul artist pe care marile muzee ale lumii îl descriu drept born in Romania.  Originară dintr-o parte a lumii care s-a zguduit sub tulburările istoriei, Hedda îşi găseşte  patria artistică peste ocean. Redescoperirea unui corpus important de lucrări ale ei rămase în ţară recuperează  fericit originile şi parcursul său de început, dând argumente substanţiale în favoarea faptului că Hedda Sterne este unul dintre acei creatori care fac punte între România şi valorile artei universale”, spune Corina Şuteu, preşedintele festivalului, într-un comunicat.

Programul complet MAKING WAVES: New Romanian Cinema 2014 este detaliat în broșura festivalului, biletele fiind deja în vânzare la Film Society of Lincoln Centerşi Jacob Burns Film Center.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here