Spadasinul care l-a jucat pe Darth Vader a murit

1
481
Bob Anderson, coregrafiind o scenă din Războiul Stelelor
Bob Anderson, coregrafiind o scenă din Războiul Stelelor

Bob Anderson, un fost olimpic al Marii Britanii la proba de sabie, care a coregrafiat scene de luptă pentru filme celebre şi l-a jucat pe Darth Vader în astfel de secvenţe, a murit duminică, la vârsta de 89 de ani. Federaţia Britanică de Scrimă a confirmat informaţia.

Anderson a reprezentat Marea Britanie la Jocurile Olimpice din 1952 şi la campionatele mondiale din 1950 şi 1953 şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi consultanţi în cinematografie pentru scenele de luptă cu arme albe. Cea mai renumită contribuţie a sa este cea din seria Războiul Stelelor – el l-a jucat pe Darth Vader în toate scenele de luptă cu sabia laser din The Empire Strikes Back şi Return of the Jedi. În toate celelalte secvenţe, personajul a fost interpretat de David Prowse, iar vocea a fost asigurată de James Earl Jones.

Iniţial, la lansarea filmului, meritele pentru bătăliile cu sabia i-au fost atribuite lui David Prowse, însă actorul Mark Hamill, interpretul lui Luke Skywalker, a dezvăluit într-un interviu din 1983 că Bob Anderson este, de fapt, luptătorul din spatele măştii. „Trebuia să rămână un secret, însă i-am spus în cele din urmă lui George (Lucas) că nu cred că e corect. Bob a muncit al naibii de mult şi merită recunoaştere. E ridicol să cultivi mitul că totul a fost făcut de un singur om”, declara actorul pentru revista „Starlog”.

Bob Anderson a debutat ca antrenor şi consultant pentru Errol Flynn în The Master of Ballantrae, din 1952, şi a lucrat pentru trilogia Stăpânul Inelelor, pentru filme din seria James Bond – From Russia With Love şi Die Another Day -, Legenda lui Zoro sau primul Piraţii din Caraibe.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here