Cascadorul Szoby Cseh: „Dacă l-am turnat pe Nicolaescu, îmi dau foc”

0
366

„Evenimentul zilei” scrie astăzi despre dosarul de securitate a cascadorului Szoby Cseh şi reacţia sa la dezvăluirile făcute de cotidian.  Cascadorul susţine că notele informative din dosarul său de la Securitate au fost create de ofiţeri, care culegeau informaţiile direct, de la alte surse, apoi i le atribuiau lui, sub acoperirea angajamentului pe care acesta îl semnase în 1977, cu numele de cod „Sabin”.

Potrivit notei de constatare întocmite de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pe numele casacadorului Szoby Cseh, relaţia acestuia cu Securitatea a debutat în 1977 şi a durat până în 1989. Recrutarea a fost precedată de o declaraţie olografă, semnată de acesta cu numele real, în care cascadorul reclama „greutăţile pe care le întâmpină în obţinerea contractelor, fiind favorizate de supe riori persoane mai puţin competente”.

Securiştii voiau însă să primească de la el informaţii despre colegii „cu intenţii de evaziune, bişniţă şi alte aspecte negative (relaţii cu cetăţeni străini şi chiar „manifestări nefavorabile”). Deşi recunoaşte că a semnat un angajament şi spune chiar că relaţia cu Securitatea a început din iniţiativa sa, Szoby Cseh neagă paternitatea notelor informative din dosar, ce abundă în turnătorii despre diverşi cascadori de la Buftea, unde el era angajat ca maistru de lupte.

„Nu-l mai iert! Pe turnătorii de rând îi iert”

„Eu am mers la ei cu speranţa că mă pot ajuta pentru a stârpi corupţia din cinematografie. Mai întâi sesizasem problemele în şedinţele de producţie, dar mi se râdea în nas. Apoi, m-am adresat Securităţii, crezând că poate face curăţenie, aşa cum astăzi Serviciul Român de Informaţii se implică să prindă bandiţii şi co rupţii”, oferă argumente Szoby Cseh.

„Nu am dat niciodată note in formative despre cineva, ci doar sub forma de reclamaţii administrative. Cei care apar în dosarul meu ca fiind turnaţi de mine îmi erau cei mai apropiaţi, de pildă cascadorul Adrian Şte fănescu, la care am dormit în casă”, arată cascadorul.

În contradictoriu cu Cseh, Sergiu Nicolaescu a susţinut zilele trecute, într-o intervenţie publică, faptul că Szoby Czeh apare ca turnător în dosarul său de urmărire, fără a da mai multe detalii. „Nu-l mai iert! Pe turnătorii de rând îi iert. Ăştia sunt destul de mulţi pentru că, din păcate, aşa erau vremurile atunci. Nu pot ierta însă niciodată pe un om care, în loc să fie spăşit, spune că avea dreptate să se ducă la Securitate şi să toarne”, a declarat Sergiu Nicolaescu, precizând că „l-a mirosit de la început pe Szoby Cseh”.

Declaraţia a fost făcută după ce cascadorul Szoby Cseh a fost deconspirat de CNSAS, în urma unei cereri de verificare făcute de „Evenimentul zilei”, iar nota de constatare a colaborării sale a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

„Noi ne-am certat de multe ori pe diverse chestii profesionale. El voia să-şi facă filmele, eu să le fac cascadorilor o viaţă mai bună. Nu aş fi avut însă ce să torn despre el, că muncea ca un rob. Dacă dovedeşte că l-am turnat, mă împuşc. Dacă nu, îl dau în judecată”, este tranşant Szoby Cseh.

Citiţi articolul integral pe evz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here