Claire Denis, invitata specială a Festivalului NexT

0
203
Claire Denis_Voila l'enchainement_Foto Evangelia Kranioti_Le Fresnoy 2014
Claire Denis_Voila l’enchainement_Foto Evangelia Kranioti_Le Fresnoy 2014

 

Regizoarea și scenarista franceză Claire Denis, una dintre cele mai autentice și puternice voci din cinematografia contemporană, celebră pentru filme ca White Material, Beau Travail și Chocolat, este invitata specială a Festivalului Internațional de Film NexT (15 – 19 aprilie). Aflată pentru prima dată în România, Claire Denis va susține un masterclass duminică, 19 aprilie, de la 12.30, la Cinema Elvire Popesco. Cel mai recent scurtmetraj al ei, Voila l’enchainement, va fi prezentat în secțiunea Arthouse Shorts, anunță organizatorii.

Cu peste 20 de filme în portofoliu, majoritatea selecționate și premiate la Cannes, Berlin, Veneția sau Locarno, Claire Denis s-a impus ca un autor incomod, visceral, provocator. Ea s-a născut în 1948 la Paris, dar și-a petrecut mare parte din copilărie în Burkina Faso, Senegal sau Camerun, unde tatăl său lucra ca angajat al administrației coloniale franceze. Această perioadă a influențat profund stilul și subiectele filmelor sale, o combinație unică de politică și istorie personală.

În Franța, a studiat cinematografia la actualul La Fémis, iar înainte de a debuta în forță cu remarcabilul Chocolat (1988), povestea semi-autobiografică a unei familii de albi în Camerun, inclusă în competiție la Cannes, a lucrat ca asistentă la filmele lui Jacques Rivette, Wim Wenders sau Jim Jarmusch. Al doilea lungmetraj,  S’en fout la mort (1990), a fost selecționat la Veneția, iar Nénette et Boni i-a adus Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno în 1996. Foarte senzual și dur, Beau Travail, desemnat unul dintre cele mai bune filme din 1999, este plasat în Djibouti, protagoniștii fiind un soldat în Legiunea Străină și superiorul său, un homosexual reprimat.

În 2001, sub aparența unui film cu vampiri și cu Vincent Gallo pe afiș, Trouble Every Day șoca publicul cu viziunea extrem de violentă asupra dorinței carnale, văzută ca o formă de canibalism: o femeie își devorează, la propriu, iubiții. În topul filmelor din 2009 s-a aflat și White Material, cu Isabelle Huppert într-un rol memorabil, al unei femei care refuză să-și părăsească plantația de cafea, undeva în Africa, deși războiul civil e aproape. Cel mai recent lungmetraj al ei, Les Salauds (2013), a fost proiectat în Un Certain Regard, la Cannes.

Claire Denis a predat la prestigioasa școală de cinema La Fémis și a făcut parte din juriul Festivalului de la Veneția, în 2005, și din cel al secțiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2010.

A noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărturești, Garajul Ciclop (intersecție Magheru cu C.A. Rosetti).

Informații despre bilete și abonamente: http://www.nextfilmfestival.ro/bilete/

Spot oficial NexT 2015:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here