Regizorul Sergei Loznitsa își lansează filmul la Bucureşti

0
415

Sergei Loznitsa

Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematograful rus, va fi prezent sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.30, la Cinema Studio din București, la proiecția de gală a filmului său, În ceață/ In the Fog, care va închide Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român.

La eveniment va lua parte și actorul Vlad Ivanov, care colaborează pentru a doua oară cu Sergei Loznitsa după My Joy/ Schastye Moye (2010), un alt film elogiat la Cannes și premiat pentru regie. Imaginea ambelor filme este semnată de Oleg Mutu, singurul director de imagine care a avut două titluri în competiţia Cannes 2012: După dealuri şi In the Fog.

Sergei Loznitsa a fost invitatul special al primei ediţii Les Films de Cannes à Bucarest, în 2010, cu My Joy.

Filmul preferat al criticii, care i-a oferit Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), la Festivalul de la Cannes, În ceață intră în cinematografe din 11 mai. În prima săptămână poate fi văzut la Cinema Studio, iar din 17 mai, la Cinemateca Union din Capitală.

În ceață este o dramă de război inspirată de cartea lui Vasile Bîkov, un scriitor bielorus care a trăit experienţa războiului la doar 18 ani. Un om acuzat pe nedrept de colaborare cu inamicul, în timpul celui de-al doilea război mondial, este dus în pădure pentru a fi executat. După rolul de polițist brutal din My Joy, Vlad Ivanov revine într-un alt rol negativ memorabil, cel al unui căpitan nazist pus să decidă asupra vieților prizonierilor săi. „Cum să faci o alegere morală în circumstanţe în care morala nu mai există?”, este întrebarea pe care o ridică filmul În ceață”.

Într-un articol numit „Fenomenul Loznitsa”, publicația „Le Monde” nota că „În ceață este un film splendid, încărcat de frumusețe și inteligență”. „Filmele sale evocă sentimentul care i-a bulversat dintotdeauna pe cinefili, în prestigioasa școală de cinema sovietică, astăzi într-o formă nu prea bună: umanismul vibrant pus în slujba unui lirism saturat de melancolie”. Filmul a obținut, de asemenea, Marele Premiu al Festivalului Internațional Andrei Tarkovski.

Regizorul născut în Belarus şi crescut la Kiev a studiat inițial matematici aplicate și a trecut la cinema în 1991, când a fost admis la celebrul Institut Cinematografic de Stat din Rusia. Din 1996 și până la debutul în ficțiune cu My Joy, Sergei Loznita a călătorit prin Rusia și a regizat 12 documentare premiate la Karlovy Vary, Leipzig, Oberhausen, Paris, Madrid, Toronto, Ierusalim, Sankt Petersburg.

Printre acestea, Today We Are Going to Build a House, Life, Autumn, The Train Stop, The Settlement, Factory sau Blockade (cu imagini de arhivă de la asedierea Stalingradului). Primul lungmetraj de ficțiune, My Joy i-a adus Premiul pentru regie la Cannes și numeroase alte distincții în Rusia și l-a confirmat ca pe una dintre cele mai importante voci ale cinema-ului contemporan.

Filmul În ceață este distribuit de Voodoo Films, cu sprijinul Programului MEDIA al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here