Porţie dublă de Oscar la Anim’est

0
421

Adam and dog

Pe lângă programul Think Oscar!, Anim’est aduce la Bucureşti, între 4 şi 13 octombrie, şi cele cinci filme nominalizate în 2013 la Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

Adam şi câinele (r. Minkyu Lee ), o poveste despre prietenia dintre om şi câine, începând cu primele zile ale Genezei, Guacamole proaspăt (r. PES), despre un bucătar invizibil care pregăteşte o reţetă unică de guacamole cu ajutorul unor ingrediente neobişnuite, Maggie Simpson în Cea mai lungă zi de grădiniţă (r. David Silverman), Până peste cap (r. Timothy Reckart, Fodhla Cronin O’Reilly) şi Omul de hârtie (r. John Kahrs), în care un tânăr face încercări disperate de a atrage atenţia unei fete care lucrează într-un zgârie-nori, peste drum de biroul său, vor putea fi urmărite la Cinema Studio, miercuri, 9 octombrie, de la ora 22:00.

Filmele sunt aduse împreună cu  ShortsTV, televiziunea dedicată scurtmetrajelor, lansată de curând şi în România. Shorts International se ocupă de asemenea şi de Shorts™, care oferă scurt-metraje on demand prin iTunes în 54 de ţări. Încă din 2006, Shorts International a distribuit în cinematografe scurtmetrajele nominalizate la Oscar, atât în America de Nord cât şi în Europa.

Programul special Think Oscar! îl aduce pe Ron Diamond, membru al Academiei Americane de Film,  pentru prima dată în România, cu o colecţie de scurtmetraje grupate în patru calupuri: animaţii distinse cu Premiul Oscar, animaţii doar nominalizate la prestigioasele premii, scurtmetraje vizionate de membrii Academiei, dar care nu au fost nominalizate, şi animaţii care nu au fost niciodată văzute, deşi meritau o şansă.

În categoria scurtmetrajelor premiate se află şase titluri. În 1993, câştigătorul era Bob’s Birthday (r. Alison Snowden & David Fine), în care umorul britanic şi criza vârstei mijlocii fierb la foc mic, în timp ce soţia dentistului Bob îi pregăteşte acestuia o petrecere-surpriză, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări. Frank Film, din 1973, este un scurtmetraj experimental semnat de Frank şi Caroline Mouris, compus din imagini adunate din reviste peste care se suprapun două naraţiuni. Filmul a primit premiul Oscar anul următor şi în 1996 a fost selectat de către Biblioteca Congresului SUA pentru National Film Registry.

Animaţia norvegiană The Danish Poet/Den danske dikteren (r. Torill Kove, 2006), narată de Liv Ullmann, urmăreşte un poet din anii ’40 care porneşte într-o călătorie în căutarea inspiraţiei, dar găseşte dragostea. Father and Daughter, scurtmetraj danez din 2000 în regia lui Michaël Dudok de Wit, a primit Oscarul şi peste 20 de alte premii pentru ilustrarea plină de metafore a relaţiei dintre o fiică şi tatăl său pe întreg parcursul vieţii ei. Animaţia australiană The Lost Thing, de Andrew Ruhemann şi Shaun Tan, urmăreşte un tânăr care dă peste o creatură ciudată pe o plajă dintr-un Melbourne distopic, fiind premiat cu Oscar în 2011.

Ron Diamond va prezenta fiecare dintre cele patru programe şi va oferi, în cadrul unui masterclass, detalii despre criteriile de selecţie şi motivele pentru care unele titluri cu potenţial au fost descalificate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here