Începe Anim’est! Bill Plympton revine la București

0
409

Cheatin', cel mai recent film al lui Bill Plympton

Unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri din București, Anim’est, începe astăzi,  la Cinema Studio, Elvira Popescu și Re:Animation Hub (Carol 53). Până pe 12 octombrie, festivalul aduce câteva sute de filme de animație, workshop-uri și petreceri. Festivalul se deschide oficial la Studio, de la 18.30, cu premiera animației The Boxtrolls.

După ce a fost prezent la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton revine la București cu cele mai noi filme ale sale. Unul dintre cei mai respectați animatori independenți, Bill Plympton  a început ca ilustrator pentru numeroase publicații: The New York Times, National Lampoon, Rolling Stone, Playboy sau Screw. A devenit cunoscut odată cu prima nominalizare la Oscar, în 1987, pentru scurtmetrajul de animaţie Your Face. În 2005, a fost nominalizat din nou la Oscar, de data aceasta pentru scurtmetrajul Guard Dog. Un alt scurtmetraj, Push Comes to Shove, a primit Palme d’Or la Cannes, în 1991. În 2001, Eat a fost răsplătit cu Marele Premiu pentru scurtmetraj de către Semaine de la Critique. Din 1991 până azi, a realizat zece lungmetraje, șapte dintre ele fiind filme de animație: The TuneMondo PlymptonI Married A Strange PersonMutant AliensHair HighIdiots and Angels şi Cheatin’.

Bill Plympton a colaborat, de asemenea, cu Kanye West, Madonna şi Weird Al Yankovic la realizarea unor videoclipuri muzicale şi proiecte publicistice. În 2006, a primit Premiul Winsor McCay pentru întreaga carieră la Annie Awards, premiile americane ale filmului de animaţie.

La Bucureşti, în primul weekend al festivalului, va rula o retrospectivă a primelor filme de scurtmetraj din cariera celebrului animator. Programul Plymptoons: The Complete Early Works Of Bill Plympton, va cuprinde experimente din studenţie, fragmente scurte animate, spoturi şi reclame, scurtmetraje care i-au adus faima internaţională. Lumea absurdă populată de personaje metamorfozate în caricaturi hidoase, cu gesturi exagerate, mesaje incorecte politic şi mult umor i-au adus lui Plympton supranumele de „Tarantino al animației”. Proiecţia va avea loc sâmbătă, 4 octombrie, la Cinema Studio, de la ora 14.00, şi va fi reluată duminică, 5 octombrie, la Re:Animation Hub, de la ora 19.30.

Vor fi proiectate și șase lungmetraje semnate de Plympton, începând cu The Tune / Melodia (1992), debutul său, selecționat la Sundance, până la Cheatin’ / Amanţii electrici, animaţia lansată în 2013 despre un triunghi amoros ce naşte sâmburi de gelozie, uneltiri diabolice, ură şi nesiguranţă, recompensată cu Premiul special al juriului la Annecy, anul acesta.

Duminică, 5 octombrie, de la 12.30, Bill Plympton  va susține un masterclass de animaţie, timp de două ore, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul complet poate fi consultat aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here