Primii emigranţi români în America, subiect de film

0
904
Familia Ciotoloş, 1905
Familia Ciotoloş, 1905

Povestea primilor emigranţi români peste Ocean se filmează zilele acestea, până la mijlocul lunii noiembrie, la New York, unul dintre oraşele de pe coasta de Est în care au ajuns primele vapoare cu pasageri din Europa, la începutul secolului trecut. Scurtmetrajul independent O Lume Nouă/ Start Anew World este regizat de Luiza Pârvu (Draft 7, My Baby) după un scenariu de Toma Peiu.

Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloş, o tânără însărcinată dintr-un sat din Transilvania, călătoreşte până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a-şi întâlni soţul, pe Pavel. La destinaţie o aşteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente şi datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

O Lume Nouă are ca sursă de inspiraţie evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puţin cunoscute publicului larg, din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atraşi de mirajul unei ţări primitoare. Potrivit producătorilor filmului, dintre cele două milioane de emigranţi din Austro-Ungaria ajunşi în SUA între 1900 şi 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croaţi au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-şi riscuri astăzi greu de conceput. Astfel, numai în decembrie 1907, în minele de cărbuni de pe coasta de Est şi-au pierdut vietile aproximativ 900 de emigranţi.

Absolventă a UNATC, Luiza Pârvu a regizat până în prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise şi produse împreună cu Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri şi evenimente din ţară şi străinătate. În 2012, a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranţă pentru regia filmului Draft 7. Regizoarei i-a fost oferită, în 2012, o bursă pentru a putea urma un masterat de regie în cadrul New York University Tisch School of the Arts. Aici au absolvit Woody Allen, Martin Scorsese, Ang Lee, Charlie Kaufman, Oliver Stone, Jim Jarmusch sau James Franco. Luiza Pârvu este pe cale să devină primul absolvent român al acestei prestigioase şcoli.

Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China), sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh), inginerii de lumină Cenk Erturk (Turcia) şi Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar si scenografele românce Lulu Petrescu şi Adriana Răcăşan. Producătorii filmului sunt Toma Peiu, Luiza Pârvu şi Adriana Răcăşan (co-producător).

***

Filmul este realizat cu resurse independente. Pentru a contribui la realizarea lui, puteţi dona pe www.igg.me/at/StartAnewWorld.

Pagina de Facebook a filmului: www.facebook.com/StartAnewWorld

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here