La această oră, actorul George Piştereanu se află în drum spre Talinn, la gala de decernare a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), care va avea loc mâine seară, de la 20.00 (ora locală), la Nokia Concert Hall. Actorul descoperit de regizorul Florin Şerban, acum doi ani, într-un liceu din Bucureşti, este primul român nominalizat la EFA după Dorel Vişan (pentru Iacob, în regia lui Mircea Daneliuc, în 1988), pentru rolul din Eu când vreau să fluier fluier (cel mai vizionat film autohton, în România, în 2010). Filmul de debut are o şansă şi la categoria European Discovery, unde a fost nominalizat alături de alte patru pelicule (La doppia ora, Die Fremde, Lebanon şi Nothing Personal).
„Nu mă aşteptam la nominalizarea asta, pentru că deja eram implicat în alt proiect (Loverboy, de Cătălin Mitulescu – n.r.) şi pentru mine cumva trecuse perioada legată de Fluier. Nu am emoţii, dar aştept să văd cum va fi acolo şi ce va urma după. E posibil să urmeze ceva, e posibil să nu, depinde de noroc, de timp, de multe”, a spus actorul, în timp ce se afla în aeroport, pentru Filmreporter.ro. Piştereanu, acum student la actorie, va fi însoţit de regizorul Florin Şerban.
„Doar Ewan McGregor ştiu cum a jucat”
La gala de mâine seară, prezentată de actorii Anke Engelke (Germania) şi Märt Avandi (Estonia), sunt aşteptaţi peste 1400 de invitaţi. Printre ei, şi Ewan McGregor, nominalizat la aceeaşi categorie cu George Piştereanu – cel mai bun actor în rol principal – pentru interpretarea din The Ghost Writer. Este, de altfel, singura performanţă pe care protagonistul din Eu când vreau să fluier, fluier a şi văzut-o.
„Doar Ewan McGregor ştiu cum a jucat, pentru că filmele în care joacă ceilalţi actori nu au ajuns în cinematografele de la noi”, explică Piştereanu. Ceilalţi candidaţi la acelaşi trofeu sunt italianul Elio Germano (La nostra vita al lui Daniele Luchetti – o nominalizare supriză, pentru că partitura sa a fost destul de slabă, în viziunea criticilor de la Cannes), suedezul Jakob Cedergren (Submarino, de Thomas Vinterberg) şi spaniolul Luis Tosar (Celda 211, în regia lui Daniel Monzon).
Un al doilea român se va afla mâine seară la Talinn: Radu Mihăileanu, nominalizat pentru scenariul Concertul. Tovarăşii săi de secţiune sunt Jorge Guerricaechevarría & Daniel Monzón (Celda 211), Robert Harris & Roman Polanski (The Ghost Writer) şi Samuel Maoz (Lebanon).
Marioneta lui Polanski conduce în topul nominalizărilor, cu şapte categorii bifate, urmat de Lebanon, cu cinci, şi Bal / Honey (Semih Kaplanoglu), cu trei. Nominalizările au fost stabilite prin vot de către cei 2300 de membri ai Academiei Europene de Film.
La fel ca la Oscaruri, statuetele vor fi înmânate de personalităţi din cinema-ul european: actriţa portugheză Maria de Medeiros, Jean-Marc Barr (Franţa), Hannelore Elsner (Germania), Nikolaj Lie Kaas (Danemarca), Miki Manojlović (Serbia), Amanda Ooms (Suedia),Victor Kossakowsky (Rusia) şi Wim Wenders (preşedintele EFA). Un trofeu pentru întreaga carieră îi va fi oferit actorului Bruno Ganz.
Gala va putea fi urmărită online pe www.europeanfilmawards.eu. Filmreporter.ro va publica premiile, pe măsură ce sunt oferite.
Lista integrală a nominalizărilor: Actorul din „Fluier”, în cursă cu Ewan McGregor la Oscarurile Europene