Secțiuni noi și surprize la NexT

1
529

Poster NexT 2014Festivalul Internațional de Film NexT revine, pentru o a opta ediție, între 3 și 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO și Ceainăria Cărturești.

Printre noutățile ediției: programe speciale nou-nouțe despre dragoste și look, o colecție de filme scurte ale unor nume mari și o competiție dedicată, pentru prima dată, filmelor românești.

În plus,  din Ucraina vor veni câteva dintre cele mai bune filme scurte recente, iar internii care muncesc cot la cot cu echipa festivalului vor avea o secțiune dedicată lor, creată chiar de ei.

Totodată, locul lui Andrei Gorzo, cel care a semnat selecția festivalului de la prima ediție, va fi luat de criticul Andrei Rus, coordonatorul revistei de cultură cinematografică „Film Menu”. Împreună cu Irina Trocan – care a selectat filmele NexT pentru ultimele trei ediții, alături de Andrei Gorzo -Rus va da tonul competiției internaționale și naționale, precum și al programelor speciale.

„Ne-a interesat ca, prin intermediul selecției noastre (și aici includ atât competiția, cât și secțiunile paralele) să oferim o imagine asupra posibilităților complexe de funcționare ale cinematografului. De aceea, se vor regăsi în program filme diverse – de la animații, la filme noir, la comedii romantice sau filme cu tentă pornografică -, realizate în zone diferite ale lumii și tributare unor tradiții estetice la fel de eterogene”, explică Andrei Rus, într-un comunicat. 

Nu va lipsi din program nici mult-așteptatul Oscars Night, o seară de gală cu covor roșu și proiecții în premieră ale scurtmetrajelor nominalizate anul acesta la Premiile Academiei Americane de Film. Revin la NexT și secțiunile tradiționale Semaine de la Critique (filme din secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes), Short Matters (scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film), Festival Friends, Și ei au fost NexT Generation, cu filme ale foștilor participanți la NexT. Cei mici se vor bucura de filmele din secțiunea NexT Kids.

Totodată, cei doi cineaști în memoria cărora a fost creat festivalul, regizorul Cristian Nemescu și sound-designer-ul Andrei Toncu, vor fi rememorați în secțiunea Cristi & Otto.

Seminariile NexT vor reuni cineaști români și străini, critici, experți în management cultural, producție și distribuție de film. Discuțiile și workshop-urile vor fi dedicate regiei, sound-design-ului, post-producției, distribuției de film sau mecanismelor de finanțare.

Posterul ediției este creat, ca în fiecare an, de artistul Matei Branea.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România.

Making of-ul ediției NexT 2013:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here