Filmele verii: de la Batman la Woody Allen

0
388

Autor: Mădălina Moraru

Dacă zilele de caniculă vă aduc în sala de cinema, vestea bună e că vă aşteaptă destule premiere. Nimic însă cu adevărat nou pentru vara lui 2012 pe marile ecrane. În primul rând, ni se întorc francizele : Batman, Ice Age, Spider-Man, Bourne, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris. Şi comediile de sezon. Iar dacă asta nu vă satisface, există şi una-două surprize indie, pentru cinefili.

Iată ce pelicule ne vor răcori în această vară:

Ice Age: Continental Drift (r. Steve Martino, Mike Thurmeier)

În week-end-ul primei săptămâni din iulie îi regăsim pe Manny, Diego şi Sid, probabil cel mai iubit trio dintr-o animaţie recentă, pornind în cea mai mare aventură de până acum, pe un iceberg, după ce un fenomen ciudat rupe în două continentul pe care se află şi îi izolează de restul grupului. Deriva lor e mai bogată în acţiune decât în replici amuzante, această a patra parte fiind considerată ea însăşi puţin în derivă. Pe marile ecrane începând cu 6 iulie.

The Amazing Spider-Man (r. Marc Webb)

Ţesută cu pânză de păianjen, cam aşa pare reinterpretarea poveştii lui Peter Parker. El se află din nou la liceu, însă de această dată jucat de actorul britanic Andrew Garfield, şi încearcă să dea de capăt misterului dispariţiei părinţilor săi. Căutarea răspunsurilor îl va aduce faţă în faţă cu Dr. Curt Connors (Rhys Ifans), fostul partener al tatălui său, cu care va fi nevoit să lupte, pentru că doctorul se transformă în Şopârlă. Noua formulă va aluneca pe un fir până la premiera din 13 iulie.

Seeking a Friend for the End of the World (r. Lorene Scafaria)

Dodge (Steve Carell), eroul poveştii, este părăsit de soţie când un asteroid se apropie de Pământ. El va porni împreună cu Penny (Keira Knightley), vecina sa, într-o călătorie spre oraşul natal pentru a-şi iubita din liceu. Iar cum se întâmplă ca planurile să nu funcţioneze după aşteptări, Penny va încerca la un moment dat să îi saboteze lui Dodge căutările. Filmul ne învaţă că nu e nevoie să aşteptăm sfârşitul lumii pentru a găsi un prieten, putem lua unul cu noi când mergem să-l vizionăm, pe 13 iulie.

Oslo, 31 august (r. Joachim Trier)

Drama lui Joachim Trier îl aduce în prim plan pe Anders, un fost dependent de heroină, aflat într-un centru de reabilitare. Ca să îşi finalizeze programul, acesta trebuie să meargă în oraş la un interviu pentru un loc de muncă. Însă Anders se pierde în agitaţia oraşului Oslo şi profită de acest moment de libertate pentru a se întâlni cu prieteni vechi şi a rătăci pe străzi singur, tulburat de greşelile din trecut. Producţia norvegiană selecţionată la Cannes şi câştigătoare a Trofeului Transilvania 2012 va debuta în cinematografe pe 13 iulie.

Ted (r. Seth MacFarlane)

Creatorul seriei animate Family Guy, Seth MacFarlane, intră vara aceasta în pielea unui ursuleţ de pluş năstruşnic, Ted. Pentru că, în copilărie, John Bennett (Mark Wahlberg) a avut proasta inspiraţie de a-şi dori ca jucăria sa să prindă viaţă, ajuns la maturitate nu mai poate scăpa de ursuleţul vorbitor. Fireşte, John va ajunge în punctul în care va trebui să aleagă între iubita sa (Mila Kunis) şi micul companion pluşat. Pentru scenariul debutului său regizoral, MacFarlane a lucrat cu întreaga echipă din spatele serialului Family Guy. Vom aştepta până pe 20 iulie pentru a vedea ce se întâmplă cu Ted.

The Dark Knight Rises (r. Christopher Nolan)

Considerat cel mai aşteptat blockuster al verii, ultima parte a trilogiei Batman în regia lui Christopher Nolan îl face pe Bruce Wayne (Christian Bale) să îmbrace din nou costumul de justiţiar al oraşului Gotham, atunci când se confruntă cu ameninţarea lui Bane (Tom Hardy). În Statele Unite, biletele la premieră s-au vândut cu şase luni înainte, acesta fiind şi ultimul film din franciza Batman pe care Nolan a anunţat că îl va regiza. În alte roluri îi regăsim pe Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Gary Oldman şi Morgan Freeman. Din 27 iulie.

Magic Mike (r. Steven Soderbergh)

Noul film al lui Steven Soderbergh are o background story interesantă. Channing Tatum însuşi a cerut un film despre experienţa sa ca stripper în Tampa, pe când avea 19 ani. Prin urmare, scenariul a fost scris pe baza poveştilor sale, personajul fiind un stripper pasionat de tâmplărie care îşi ia un ucenic (Alex Pettyfer). El va încerca să-l înveţe pe Adam cum să agaţe femei şi să facă rost de bani în cel mai uşor mod cu putinţă, însă lecţiile oferite îl vor face să se întrebe dacă ceea ce face chiar i se potriveşte. Pe ecrane din 3 august.

Total Recall (r. Len Wiseman)

Remake-ul peliculei din 1990, în care Arnold Schwarzenegger avea rolul principal, i-a făcut pe fanii filmelor de acţiune să se întrebe ce poate aduce nou această variantă, pe lângă efectele mult mai spectaculoase. Printre altele, noua versiune conţine ceva mai multă politică şi exclude o călătorie pe Marte din cea iniţială.

Doug Quaid (Colin Farrell), un muncitor într-o fabrică, începe să suspecteze că ar fi spion şi încearcă să evoce amintirile acestei părţi a existenţei sale. Însă va deveni inamicul public numărul unu şi, pentru a scăpa de urmăritori, va trebui să ajungă la o grupare de rezistenţă ascunsă în subteran, luptându-se în special cu aminitirile sale incerte. Îi vedem pe Farrell, Jessica Biel şi Kate Beckinsale începând cu 10 august.

The Bourne Legacy (r. Tony Gilroy)

Deşi numele îi este în continuare în titlu, personajul principal, Jason Bourne, nu apare deloc în această producţie, iar accentul se pune pe universul creat în jurul său. În scenă intră un nou agent CIA, Aaron Cross (Jeremy Renner), implicat în programul Outcome pe care serviciul secret încearcă să-l închidă. Intrat în pielea celui urmărit, Aaron este ajutat să descâlcească firele de Stephanie Snyder (Rachel Weisz). Premiera – 10 august.

Brave (r. Brenda Chapman, Mark Andrews)

Bine primit de critica anglo-saxonă, Brave este prima animaţie Pixar cu o eroină personaj feminin şi prima lor abordare de tip fairy tale, pe un ton ceva mai întunecat. Undeva în Scoţia, în secolul X, o fetiţă cu păr roşu, prinţesa Merida, trebuie să îşi salveze regatul după ce chiar ea l-a pus în pericol. Printr-o decizie imprudentă, prinţesa temperamentală este nevoită să înlăture un blestem şi să înfrunte forţele răului ajutată de talentul său de arcaş.

Vocile lui Brave nu sunt nici ele de ici de colo: Kelly Macdonald, Julie Walters, Billy Connolly, Emma Thompson, Kevin McKidd, Craig Ferguson, Robbie Coltrane şi John Ratzenberger. Animaţia a încasat deja peste 160 de milioane de dolari, de la 1 iulie, iar în România ajunge pe 17 august.

Le Skylab/ Explozie în familie (r. Julie Delpy)

Un film luminos şi ataşant despre familie, regizat de actriţa Julie Delpy. E vara lui 1979 şi nepoţi, părinţi, unchi, mătuşi, veri se întâlnesc în casa familiei din Bretagne pentru aniversarea bunicii. Sunt convinşi cu toţii că Sky Lab, un satelit, le va cădea în cap în vara aceea. Reuniunea se transformă într-un weekend plin de revelaţii, dragoste şi cântece… Filmul a luat Premiul Juriului la San Sebastian şi e un crowd-pleaser dovedit, perfect pentru un final de vară. În distribuţie – Lou Avarez, Julie Delpy, Eric Elmosnino şi Aure Atika. La cinema, din 24 august.

To Rome With Love (r. Woody Allen)

Woody Allen adaugă pe listă încă o comedie romantică, poate cea mai slabă din cariera sa, dacă e să ne luăm după primele cronici. Împreună cu Judy Davis, Allen îi joacă pe Jerry şi Phyllis, un cuplu de americani veniţi la Roma pentru a-l cunoaşte pe viitorul soţ al fiicei lor. Cum filmele semnate de Woody Allen merg rareori pe un unic fir narativ, patru poveşti se împletesc într-una singură, având în fundal Roma. Din 31 august.

The Expendables 2 (r. Simon West)

Vara se încheie cu un sequel al primei părţi din Eroi de sacrificiu, ce se anunţă un colaj a tuturor filmelor de acţiune văzute vreodată. Sylvester Stallone, Bruce Willis, Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger, Jet Li şi cei mai noi membri, Yu Nan, Liam Hemsworth şi Terry Crews, sunt doar câţiva din mercenarii care pornesc într-o misiune aparent simplă, până când unul dintre ei este ucis, iar întreaga intrigă capătă caracter personal. Aşteptările nu sunt mari, având în vedere debutul intens criticat a ceea ce pare a fi o franciză. Din 31 august, în sălile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here