Parlamentul Europei a respins ACTA!

0
367

Cu 478 de voturi împotrivă, 39 pentru şi un număr considerabil de abţineri – 149, Parlamentul Europei a respins astăzi controversatul Acord Comercial Anti-Contrafacere (ACTA). Actul fusese semnat de 22 de state membre UE, printre care şi România, la începutul acestui an, la Tokyo – lucru contestat vehement în toate aceste ţări – însă avea nevoie de votul PE pentru a intra în vigoare.

E o zi neagră pentru Hollywood, notează publicaţiile americane, pentru că marile studiouri şi-au pus speranţa în ACTA în lupta lor împotriva pirateriei.

Iniţiatorii ACTA susţin că scopul acordului e să protejeze drepturile de proprietate intelectuală şi să combată pirateria online şi contrafacerea unor mărfuri, însă contestatarii lui reclamă faptul că prevederile lui ar fi dat extrem de multă libertate autorităţilor în a acţiona împotriva celor suspectaţi că ar încălca legea.

Printre altele, ACTA stipula că „o parte semnatară poate să furnizeze, în conformitate cu actele sale cu putere de lege şi cu normele sale administrative, autorităţilor sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online să divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informaţii pentru a identifica un abonat despre al cărui cont se presupune că a fost utilizat pentru încălcare, atunci când respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficientă din punct de vedere juridic, cu privire la contrafacerea mărcilor de comerţ sau la încălcarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe şi atunci când astfel de informaţii sunt cerute pentru a proteja sau a aplica drepturile respective”.

Cei care descărcau filme, muzică şi alte produse protejate de drepturile de autor, riscau sancţiuni penale, potrivit ACTA. Împotriva acodrului au demonstrat mii de oameni, în stradă şi în spaţiul virtual.

Citeşte integral textul ACTA. Sancţiuni penale pentru piratarea filmelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here