Peste 100 de documentare în selecția Astra Film Festival

0
415

three-sisters

1.350 de documentare din toată lumea au fost înscrise în 2013 la Astra Film Festival, în anul în care evenimentul aniversează 20 de ani de existenţă. Peste 100 de filme au fost selecţionate şi vor fi proiectate între 14 și 20 octombrie la Sibiu. Jumătate dintre acestea au intrat în cele 5 secţiuni competiţionale: International, Central and Eastern Europe, Romania, Student şi EcocinematogrAFF.

Alte producţii vor fi prezentate în afara competiţiei, în cele două secţiuni speciale: Incredibil şi Made in Romania, la care se adaugă programul dedicat copiilor – Astra Film Junior, şi o retrospectivă a celor mai importante documentare proiectate la AFF în ultimii 20 de ani. Tot la AFF vor fi proiectate în premieră și cele mai aşteptate documentare româneşti ale momentului.

În secţiunea International figurează nume sonore ca Wang Bing, cu filmul Three Sisters, care a fost proiectat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, iar Nicolas Philibert, laureat al Premiului Cesar în 2003, cu filmul La Maison de la Radio. Matthew’s Law (regia: Marc Schmidt) a fost  premiat la festivaluri precum Vision du Reel Nyon sau NFF Dutch Film Festival iar Forget Me Not (regia: David Sieveking), a participat la Locarno, DOK Leipzig, Rotterdam, Salonic sau Reykjavik.

În secţiunea Student au intrat filme realizate de studenții de la Facultatea de Teatru şi Televiziune – UBB Cluj (România), Visual Cultural Studies – University of Tromso (Norvegia), Haute ecole d’art et de design Geneve (Elvetia), Polish National Film School in Lodz (Polonia), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (România), Filmakademie Baden – Wurttemberg (Germania), Granada Centre for Visual Anthropology – University of Manchester (U.K.), Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (România), Academy of Dramatic Art in Zagreb (Croaţia) sau producţii realizate în cadrul programului Aristoteles Workshop.

„E un an special pentru Astra Film. Când privești în urmă și îți dai seama că au trecut două decenii de la prima ediție, nu mai e vorba doar de amintiri, e o întreagă istorie la mijloc, o viață de om (pentru spectatorii noștri tineri) și o vârstă respectabilă pentru un festival. Prin urmare, pe lângă lista de filme care intră anul acesta în programul proiecțiilor oficiale, vor fi momente care marchează aniversarea a 20 de ani de când Sibiul are un festival internațional de film”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al festivalului, într-un comunicat.

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu, AFF 2013 este organizat de Astra Film – C.N.M. Astra, Fundaţia Astra Film.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here