Noul film al lui Terry Gilliam, în premieră la BIEFF

0
124

the zero theorem

Cel mai nou film al lui Terry Gilliam, The Zero Theorem, turnat în România anul trecut şi proiectat în premieră mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia, va avea premiera naţională la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF, 11-15 decembrie). Terry Gilliam va lua parte la evenimentul de la Cinema PRO, miercuri, 11 decembrie, şi va susţine un masterclass la Cinema Studio. În distribuţie figurează Christoph Waltz, Tilda Swinton, Matt Damon, Melanie Thierry.

„Amintind de Brazil, filmul poartă mărcile specifice lui Gilliam: excentricitatea şi umorul insolit, personajele burleşti şi contrastele dintre futurismul low-tech şi decorul clasic în descompunere. Într-o lume a zgomotului şi a claustrofobiei tehnologice, în care nu te poţi ascunde nicăieri de reclamele ce te urmăresc pe stradă – unele dintre ele promovând biserica lui Batman Mântuitorul – Qohen, un zombie de cubicul, inadaptat social şi genial în materie de computere, se luptă cu credinţa în propriul destin. Chinuit de angoase existenţiale, aşteaptă un telefon ce ar trebui să dea sens vieţii sale, în timp ce lucrează la teorema zero, un proiect misterios care sugerează că existenţa în sine, întregul univers, Qohen inclusiv, nu au niciun sens”, potrivit prezentării organizatorilor.

„Franz Kafka continuă să trăiască şi în secolul XXI şi face film sub numele de Terry Gilliam. Stilul său vizual inimitabil este din nou pus în practică, materializând scenariul lui Pat Rushin sub forma unei combinaţii suprarealiste dintre vechi şi nou, real şi imaginar, futurist şi arhaic”, notează Screen Daily.

„Sunt obsedat de provocarea de a fi singur. Cum poţi şti cine eşti, în vremurile astea când nimeni nu trăieşte momentul? Toţi comentează momentul – pe Twitter, pe Facebook. Suntem la cină, uite o poză cu farfuria – uite! În loc să fie fie prezenţi, bucurându-se de cină şi vorbind cu oamenii de la masă. Poate sună schizofrenic, dar simt că are loc o fragmentare a vieţilor noastre”, declara Terry Gilliam într-un interviu de Mike Fleming Jr.

Apreciat la nivel internaţional pentru filme precum Brazil (nominalizat pentru Cel mai bun scenariu adaptat la Oscarurile din 1986), The Fisher King (câştigator al premiului Leul de Argint la Veneţia, în 1991), sau Fear and Loathing in Las Vegas (competiţie Cannes 1998), filmele lui sunt de obicei comedii negre existenţialiste.

Cea de-a 4-a ediţie a BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here