„Aurora” şi „Marele jaf comunist” primesc bani pentru digitalizare

2
481

Filmele lui Cristi Puiu şi Alexandru Solomon au primit un sprijin financiar de 33.047 de euro din partea Eurimages pentru digitalizare: 19.282 euro pentru Aurora şi 13.047 de euro pentru Marele jaf comunist, anunţă Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Este, de fapt, ultima tranşă dintr-un grant mai mare acordat fiecăruia dintre cele două filme produse de Mandragora, respectiv Libra Film. „Este un proces de post-producţie, în care creezi copii ale filmului pentru proiecţii în sălile de cinema digitale. În Franţa, foarte multe ecrane sunt digitale, la fel şi în festivaluri, de aceea e bine să ai o copie pe 35 de mm şi una digitală”, explică producătorul Anca Puiu, de la Mandragora, pentru filmreporter.ro.

Începând cu 1 ianuarie 2011, copia digitală a filmului nu va mai fi o opţiune, ci o obligaţie, cel puţin pentru cei care depun cereri de finanţare la Eurimages. Prin urmare, costurile pentru realizarea acesteia vor fi incluse în bugetul de producţie. Pentru a ţine pasul cu celelalte producţii de pe piaţă, filmele româneşti sunt forţate să apară şi în format numeric, majoritatea multiplexurilor având ecrane digitale.

2 COMENTARII

  1. bai dar Marele Jaf Comunist mai are vreo sansa sa intre din nou pe ecrane in format digital? Sau e doar o ocazie sa mai traga un ban de la CNC?

    • Aceasta transa de bani era probabil prevazuta in grantul oferit initial de Eurimages (care se acorda pe bucati, intr-o perioada destul de lunga de timp). Nu are legatura cu CNC-ul:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here