A murit Ben Gazzara, unul dintre actorii favoriţi ai lui Cassavetes

0
423

Actorul american Ben Gazzara, celebrat pentru rolurile sale din film şi teatru, a murit vineri, la 81 de ani, din cauza unui cancer pancreatic, într-un spital din Manhattan, New York, scrie Mediafax.

Născut Biagio Anthony Gazzara din părinţi imigranţi italieni, el şi-a început cariera pe scenă remarcându-se printre altele în rolul lui Brick în producţia originală de pe Broadway după Pisica pe acoperişul fierbinte, de Tennessee Williams, în regia lui Elia Kazan.

De-a lungul carierei, a fost nominalizat de trei ori la premiul Tony pentru performanţele sale în teatru.

A debutat în film întruchipând un cadet sociopat în drama The Strange One (1957), urmată de filmul care i-a oferit rolul de lansare – Anatomia unei crime/ Anatomy of a Murder (1959), în regia lui Otto Preminger.

Personajele negative complexe i-au adus celebritatea, Gazzara colaborând cu regizori precum John Cassavetes (cei doi erau buni prieteni şi au lucrat împreună la cinci filme, printre care Husbands, The Killing of a Chinese Bookie şi Opening Night), Joel şi Ethan Coen (Big Lebowski), Lars von Trier (Dogville) sau Spike Lee (Summer with Sam).

În televiziune, a jucat în serialul Run for Your Life, în 1965 şi 1968, având rolul unui avocat de succes care îşi părăseşte slujba când află că are o boală în stadiu terminal şi porneşte într-o călătorie, partitură care i-a adus două nominalizări la Emmy. Gazzara a câştigat un Emmy în 2002 pentru rolul secundar din filmul HBO Hysterical Blindness.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here