„Kinoautomat” – primul film interactiv din lume

0
743

Primul film interactiv din lume, care a revoluționat relația spectatorului cu filmul de pe ecran, Kinoautomat, va fi proiectat la București și Cluj, pe 7 și 9 martie. „Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucurăm că putem să-l aducem și în România, unde sperăm că publicul va umple sălile de cinema”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh, cel care aduce acest film în România.

Kinoautomat este primul film interactiv din lume, conceput de către Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac la Expoziția Mondială din ’67, din Montreal. În 9 momente ale filmului, acțiunea se oprește și un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienței.

The New Yorker scria: „Kinoautomat, din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expoziției mondiale, și cehii ar trebui să-i facă un monument lui Raduz Cincera, cel care l-a conceput”.

Filmul, Un om și casa sa (Clovek a jeho dum), este o comedie neagră, creată de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Raduz Cincera, Pavel Juracek, Jan Rohac, Vladimír Svitacek și Miroslav Hornicek. Începe cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novak este în flăcări. Indiferent de deciziile care sunt luate, acțiunea se termină întotdeauna cu incendierea apartamentului, făcând din film – așa cum intetiona Cincera – o satiră a democrației.

Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democrație, atunci când, la un an după premieră, comuniștii au ocupat Cehoslovacia, interzicând și filmul în scurt timp. 40 de ani mai târziu, mecanismul perfect funcțional al proiectului realizat de Cincera este readus în sălile de cinema.

După ce a fost prezentat publicului în Londra, Basel și Praga, Kinoautomat vine în România pentru două proiecții: la cinematograful Victoria din Cluj și la Cinemateca Eforie în București.

7 martie 2013 / 20:00 / Cinema Victoria, Cluj

9 martie 2013 / 20:00 / Cinemateca Eforie, Bucuresti

Filmul este dublat îin limba engleză. Intrarea la proiecție este 5 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here