„Evadarea” primeşte cei mai mulţi bani de la CNC, Bobby Păunescu cel mai bun punctaj

2
679

EXCLUSIV. Un proiect de Andrei Gruzsniczki, Evadarea, a primit cel mai mare credit la sesiunea a II-a pe 2010 a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Ca punctaj, filmul produs de Icon Production este al cincilea din lista de şapte finanţate la lungmetraj ficţiune, , dar primul ca sumă – 1, 48 milioane de lei. Andrei Gruzsniczki a mai regizat Cealaltă Irina, cu Andi Vasluianu în rolul principal.

„E un film, ca şi Cealaltă Irina, despre o relaţie de cuplu. Va vorbi despre cum rezistă în timp o relaţie supusă presiunilor exterioare”, a explicat regizorul Andrei Gruzsnizcki pentru Filmreporter.ro. Acţiunea are loc iarna, deci filmările ar putea avea loc la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012. Suma oferită de CNC acoperă, potrivit producătoarei Velvet Moraru, circa 46% din bugetul estimat al peliculei.

Al doilea titlu, în funcţie de creditul acordat (şi al treilea ca punctaj), este Domnul de la curte, în regia lui Corneliu Gheorghiţă – 1,34 milioane de lei. Urmează, în topul finanţărilor, lungmetrajul Poziţia copilului (perdant la sesiunea trecută), al lui Călin Peter Netzer, după un scenariu de Răzvan Rădulescu, care a primit 1,08 milioane de lei.

În capul listei, ca punctaj, se află Diaz, un proiect Mandragora cu Bobby Păunescu (foto) la regie şi Daniele Vicari şi Laura Paolucci la scenariu. Proiectul a fost notat cu 70.50 de puncte şi a obţinut atât cât a cerut, 42.500 de lei. Tot Mandragora primeşte 34.512 lei pentru Itaker, pelicula produsă de Michele Placido şi filmată parţial în România.

Pe locul şase, ca punctaj, s-a plasat Noaptea vine în India, care a câştigat 783.547 lei. Proiectul Strada Film va fi regizat de Chema Rodriguez, după un scenariu de Rodriguez şi Cătălin Mitulescu. Îşi va face următorul film cu bani de la CNC şi Napoleon Helmis, care a bifat o finanţare de 727.325 lei cu By Pass, al cărui scenariu e semnat de criticul Alin Ludu Dumbravă şi Dan Sorin Stăiculescu.

Primii doi pierzători sunt La Poartă Albă, în regia lui Nicolae Mărgineanu, şi În al 10-lea cer, de Adrian Sitaru (Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu la scenariu), aflaţi amândoi imediat sub linie. N-au obţinut credite nici Iosif Demian (Random Act of Kindness), nici Ruxandra Zenide (Despre cosmetice şi fericire).

În mod surprinzător, lipsesc abonaţii obişnuiţi ai finanţărilor CNC, de la Sergiu Nicolaescu la Marius Th. Barna şi Adrian Popovici.

Se face America, venim!

La debut, America, venim! are întâietate, cu 700.000 de lei. Proiectul produs de Libra Film va fi regizat de Răzvan Săvescu şi are trei semnatari la scenariu: Săvescu, Oana Ioachim şi Radu Gabriel. Următoarele două clasate au primit, fiecare, câte 500.000 de lei. După numeroase scurtmetraje premiate, Iulia Rugină debutează în sfârşit în lungmetraj cu Breaking News , o poveste lucrată în stadiul de scenariu de Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Rugină.

Un alt debut mult-aşteptat este cel al lui Paul Negoescu. 365 de Revelioane, produs de Hi Film Productions, a intrat şi el printre cele trei titluri finanţate la această categorie.

Imediat sub linie se află tentativa de debut a lui Vlad Păunescu, proprietarul Castel Film, cu Regina directului, după un scenariu de Adrian Lustig. Mircea Diaconu ratează şi această sesiune cu Femeia cu jachetă galbenă, filmul care l-ar fi adus pentru prima dată în spatele camerei.

Anca Damian şi Oana Giurgiu domină la documentar

Crulic, drumul spre dincolo, documentarul animat al Ancăi Damian, este în capul listei la această secţiune, cu un credit de 337.212 lei. Oana Giurgiu, producătoarea de la Libra Film, figurează ca regizor şi scenarist al proiectului cu numărul doi, Din România spre Sion (300.000 de lei), urmată de Gabor Xantus cu Exploratorul. Peţitorul, care va fi realizat de Nebosja Slijepcevic, după un scenariu de Florin Iepan, închide lista.

Doar trei scurtmetraje au trecut de filtrul CNC şi e posibil ca această categorie să fi fost sacrificată pentru a se lipi golurile din celelalte. Totuşi, cel dintâi titlu din listă primeşte un buget foarte consistent, mai mare decât primul clasat la documentar şi aproape cât Rugină şi Negoescu pentru debut: Dopul scuză mijloacele, regizat de Mihai Ionescu prin casa de producţie GEF Art Film. Mihai Ionescu este unul dintre cei doi regizori ai peliculei Despre alte mame.

Banii pentru un film scurt a câştigat şi Cătălin Apostol – criticat recent pentru Umilinţa – cu Telefon în Italia, creditat cu 134.000 de lei. Pe un loc trei vine Solitudes, cu Liova Jedlicki la regie şi Alexandra Badea în postura de regizor (Strada Film). Printre perdanţi – Nu azi, de Stanca Radu, şi OKE, în regia lui Liviu Mărghidan.

Animaţia are colţul ei propriu de puţină vreme, iar cea mai mare sumă – 390.000 de lei – îi revine proiectului Trenul, semnat de Tatiana Apahidean. Îl secundează Cosmos dus-întors, regizat de cunoscutul animator Matei Branea, cu un credit de 325.000 de lei, urmat de Skugos (regia – Iulia Rugină, scenariu – Ana Agopian, Oana Răsuceanu). Cel mai mare punctaj dar şi cea mai mică sumă au fost bifate de Desprinderi – Mădălina Săuca.

Numai trei proiecte şi la dezvoltare scenariu, toate finanţate cu aceeaşi sumă – 30.224 lei: Again and Again (Lucian Trif şi Tudor Voican), Apropierea (Tudor Giurgiu, Marin Mălaicu Hondrari) şi Profesoara de franceză (Radu Dragomir).

La această sesiune, CNC-ul a avut un buget restrâns de 10 milioane de lei. Ca număr de proiecte, Libra Film se află în top, cu patru credite obţinute, urmată de Strada Film, cu trei.

Juriul pentru lungmetraj şi scurtmetraj ficţiune şi dezvoltare proiecte a fost format din Irina-Margareta Nistor, Constantin Chelba, Florin Mihăilescu, Copel Moscu, Mihai Orăşanu. Proiectele de documentar au fost alese de Andrei Ujică, Manuela Cernat şi Sorin Botoşeneanu, iar animaţia a fost jurizată de Radu Igazsag, Viorica Bucur şi Constantin Păun.

LUNGMETRAJ FICŢIUNE

 1. Diaz (Mandragora), regia Bobby Păunescu – 42.500 lei
 2. Poziţia copilului (Hai-Hui Entertainment), regia Călin Netzer – 1.082.112 lei
 3. Domnul de la curte (Ro De Film), regia Corneliu Gheorghiţă – 1.340.795
 4. Itaker (Mandragora), regia Toni Trupia – 34.512
 5. Evadarea (Icon Production), regia Andrei Gruzsniczki – 1.489.109
 6. Noaptea vine în India (Strada Film), regia Chema Rodriguez – 783.547
 7. By Pass (Abis Studio), regia Napoleon Helmis – 727.325

DEBUT

 1. America, venim! (Libra Film), regia Răzvan Săvescu – 700.000 lei
 2. Breaking News (Libra Film), regia Iulia Rugină – 500.000
 3. 365 de Revelioane (Hi Film Productions), regia Paul Negoescu – 500.000 lei

DOCUMENTAR

 1. Crulic – Drumul spre dincolo (Aparte Film), regia Anca Damian – 337.212 lei
 2. Din România spre Sion (Libra Film), regia Oana Giurgiu – 300.000
 3. Exploratorul (Fundaţia Arte Vizuale), regia Gabor Xantus – 246.128
 4. Peţitorul/Matchmaker (Sub-Cult-Ura), regia Nebojsa Slijepcevic – 116.660

SCURTMETRAJ FICŢIUNE

 1. Dopul scuză mijloacele (Gef Art Film), regia Mihai Ionescu – 456.629 lei
 2. Telefon în Italia (Ro de Film), regia Cătălin Apostol – 134.876
 3. Solitudes (Strada Film), regia Liova Jedlicki -108.495

ANIMAŢIE

 1. Desprinderi (N-Graphix), regia Mădălina Sauca – 82.122 lei
 2. Trenul (Imagina), regia Tatiana Apahidean – 390.448
 3. Cosmos Dus-Întors (N-Graphix), regia Matei Branea – 325.420
 4. Skugos (Mobra Films), regia Iulia Rugină – 202.010

DEZVOLTARE SCENARIU

 1. Again And Again (Temple Film), regizor – nu s-a stabilit; scenariul – Lucian Trif şi Tudor Voican – 30.224 lei
 2. Apropierea (Libra Film), regia Tudor Giurgiu; scenariul Tudor Giurgiu şi Marin Malaicu Hondrari – 30.224
 3. Profesoara de franceză (Strada Film), regia şi scenariul Radu Dragomir – 30.224

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here