Renumitul critic american Roger Ebert a murit

0
461

rogerRoger Ebert, unul dintre cei mai influenţi critici de film americani, a încetat din viață joi, la vârsta de 70 de ani, anunță pe Twitter Chicago Sun Times, ziarul pentru care a scris din 1967.

Ebert și-a pierdut mandibula și capacitatea de a mânca şi a vorbi din cauza unui cancer la tiroidă și la glandele salivare și a suferit, totodată, cinci rupturi de carotidă, însă boala și intervențiile chirurgicale complicate nu l-au făcut să-și piardă umorul și optimismul.

În ultimii ani, el a încercat să comunice cu ajutorul unui program pe computer care îi reproduce vocea. Recent, însă, acesta anunța că a descoperit un nou cancer care îi afectează capacitatea de a merge.

Ebert a devenit cunoscut în anii  70, când a lansat împreună cu un alt critic, Gene Siskel,  prima emisiune de critică de film, „Sneak Previews”, în 1975. Show-ul a fost nominalizat de șapte ori la Premiile Emmy. În 1975, a câștigat Premiul Pulitzer pentru cronicile publicate cu un an înainte.

Din 1982, show-ul TV a devenit „At the Movies with Gene Siskel and Roger Ebert”, iar din 1986 – „Siskel & Ebert & the Movies”. Ultimul său coleg de platou a fost Richard Roeper, iar ultima apariție, în 2006, în „Ebert & Roeper & the Movies”.

A publicat peste 15 cărți, pe subiecte diferite, de la Martin Scorsese la gătit, inclusiv  „Your Movie Sucks”, o colecție de cronici negative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here