Sex, drugs & evaziune fiscală – „Czech Made Man” de Tomás Rehorek

0
692

E suficient să arunci o privire pe tabelele cu încasări din catalogul Festivalului Finále ca să înţelegi că filmul ceh ştie foarte bine cum să-şi ademenească publicul în săli. Şi unul din filmele proiectate în afara competiţiei e un exemplu numai bun de entertainment ca la carte, care combină un umor delicios cu satiră socială, autoironie şi genul ăla de atmosferă care pune semnul egal între cinema şi spectacol, totul împănat cu cârlige emoţionale care să ţi-l livreze pe protagonist direct în suflet: Czech Made Man de Tomás Rehorek.

Jakub Vrána se apucă să-şi povestească viaţa, cu bune şi cu rele, printr-un monolog din off (excelent scris) care însoţeşte întregul fir narativ, de la copilul amărât obsedat de banii pe care nu-i are la milionarul nevrozat din prezent. Trecând prin spitalul de nebuni, morgă, închisoare, interioare corporatiste din China, containere, bordeluri de lux şi altele asemenea, povestea lui Jakub e un regal de comic de situaţie, care reuşeşte în acelaşi timp să arunce o privire critică asupra istoriei recente, şi mai ales asupra opţiunilor pe care le are la dispoziţie un tânăr care vrea să facă bani. Dar să nu exagerăm: Rehorek îl face atât de simpatic şi ataşant pe Vrána încât se ţine la o distanţă sigură de orice intenţii moralizatoare – personajul e un nouveau riche însingurat, care îşi umple golul din suflet cu sex şi droguri, aducând un pic cu alter-ego-ul lui Beigbeder din romanul 99 Francs, totul într-un vis narativ cu iz de Amelie.

Şi dacă tot vorbim de vise, probabil cel mai important ingredient e imaginea, semnată de Antonio Riestra, care a mai lucrat şi la Amores perros sau Frida. Fiecare cadru e numai bun de pus în ramă, chestie admirabilă dacă eşti un spectator cu o coardă sensibilă pentru vizual. Problema e însă că estetismul ăsta vine la pachet cu riscul de a intra pe primul plan, scoţându-te din poveste, când artificiile de imagine ar trebui de fapt să treacă neobservate, să le percepi doar la nivel de stare, într-un întreg din care nu ştii precis ce anume te-a lovit la corazon. Trecând peste asta, Czech Made Man e o felie de mainstream adorabil, cu potenţial enorm de a seduce publicul. Exact genul de cinema de care ar avea atât de mare nevoie şi filmul românesc.

*Corespondenţă realizată cu sprijinul Centrului Ceh Bucureşti*

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here