Actori bântuiţi de roluri faimoase. De la „Seinfeld” la „Harry Potter”

6
548

S-a lăsat cu bocete la finalul lui Harry Potter, povestesc Daniel Radcliffe, Emma Watson şi Rupert Grint în interviurile recente din presa britanică. Rupert Grint spune că şi-a găsit prin rulotă jucării şi felicitări de pe când avea 13 ani şi pe care le credea pierdute, Radcliffe a plâns zdravăn după copilăria sa şi a mărturisit că fumurile de star l-au prins suficient de tare cât să-i pună serioase probleme în legătură cu alcoolul, iar Emma Watson studiază istorie şi a luat cursuri de managementul finanţelor după ce a aflat, stupefiată, câţi bani are în bancă.

Ce se va întâmpla cu Daniel, Emma şi Rupert după această vară? Toţi trei vor să continue cu actoria, însă e puţin probabil să scape vreodată de însemnele poveştii lui J.K.Rowling. Pentru generaţia care a crescut cu ei şi care va îmbătrâni o dată cu ei, vor rămâne, pentru totdeauna, Harry, Hermione şi Ron. Radcliffe a avut o tentativă-şoc de a ieşi din această ecuaţie, jucând într-o piesă de teatru, Equus, în care apărea nud. Spectatorii şi-au întors, instinctiv, capetele într-o parte: nu, Harry Potter nu poate fi gol!

E interesant ce alegeri vor face şi ce le va rezerva industria, care are prostul obicei să încremenească actorii în acelaşi gen de roluri. Cel mai simplu îi va fi probabil Emmei Watson, care şi-a schimbat deja radical look-ul şi are două noi filme, My Week with Marylin, în regia lui Simon Curtis, şi The Perks Of Being A Wallflower, adaptarea unui roman de Stephen Chbosky despre maturizarea unei adolescente de 15 ani. Ron Weasley a acceptat şi el patru roluri, dintre care unul de sportiv şi două de soldat, în Comrade, Eddie the Eagle, Cross Country şi Wartime Wanderers. Iar Daniel Radcliffe va fi un avocat tânăr faţă în faţă cu o fantomă, în Woman in Black.

Pentru că rolurile din Harry Potter le vor mai lua mulţi ani din viaţă şi din carieră, Radcliffe, Watson şi Grint sunt prima noastră alegere – colectivă – în lista actorilor bântuiţi de rolurile lor faimoase.

Iată restul listei:

Elijah Wood. De fiecare dată când Elijah Wood va deschide ochii albaştri înspre cameră, vom suspina cu toţii şi vom exclama, „Ah, Frodo!”. Stăpânul inelelor l-a adus în atenţia lumii şi doar alte roluri de succes (şi bune) îl vor îndepărta de începuturi. Urmează să-l vedeţi în Celeste and Jesse Forever, o dramedie despre cupluri, în care va schimba tonul, dar şi în cele două părţi The Hobbit, unde se întoarce la Frodo.

Peter Falk. Actorul newyorkez a încetat din viaţă săptămânile trecute şi aproape toate publicaţiile lumii au pus în titlu „Columbo”. Deşi a făcut roluri foarte bune în filme ca Husbands sau A Woman Under the Influence ale lui Cassavettes, de pildă, în ochii publicului n-a ieşit niciodată din haina detectivului Columbo.

Ed O’Neill. Punem pariu că nici nu ştiţi cine e până nu pomenesc de Al Bundy. După seria Married with Children, O’Neill n-a mai putut fi distribuit în alte roluri, pentru că era identificat, inevitabil, cu Al Bundy. Din 1997 încoace, când s-a încheiat serialul, a avut diverse roluri prin seriale şi câteva mici prin filme de cinema.

Michele Placido. Au trecut peste 20 de ani de când a fost împuşcat de Mafia italiană, însă Corrado Cattani n-a murit, se pare, niciodată. Placido a făcut între timp câteva zeci de roluri, a regizat 11 filme, a produs altele, însă de fiecare dată când figura lui apare pe ecran, lumea întinde degetul: „Uite-l pe Comisarul Cattani!”. Caracatiţa i-a acaparat cariera.

Patrick Stewart. Căpitanul Jean-Luc Picard de pe nava Enterprise are o voce inconfundabilă, care va fi asociată pentru totdeauna cu seria Star Trek. Figura lui e atât de recognoscibilă, încât rolurile ulterioare au fost dificil de separat de Star Trek. Aşa că a jucat în special teatru, şi-a împrumutat vocea unor animaţii şi a apărut în diverse seriale TV.

Îi împărtăşeşte soarta Brent Spiner – Data din Star Trek: The Next Generation. După aceea, a jucat în câteva filme TV, şi-a împrumutat vocea unor jocuri video bazate pe Star Trek şi întreaga lui carieră a gravitat în jurul genului SF.

David Duchovny. Nimic important nu i s-a întâmplat lui Duchovny după The X-Files. Deşi apare într-un alte serial de succes, Californication, pentru cei mai mulţi rămâne agentul special Fox Mulder.

Rowan Atkinson nu va fi niciodată altcineva decât Mr. Bean. De aceea, rolul revine din când în când în viaţa lui, sub forma unui film de cinema, a unei serii animate etc.

Sarah Michelle Gellar va ajunge probabil la finalul carierei obosită de toate rolurile prin care a încercat să scape de Buffy. Însă va fi greu, dacă nu imposibil – Buffy the Vampire Slayer a avut genul acela de succes care le înghite actorilor vieţile profesionale.

Întreaga distribuţie (principală) din Dallas: Larry Hagman (J.R.), Patrick Duffy (Bobby Ewing), Linda Gray (Sue Ellen Ewing) şi Victoria Principal (Pamela Barnes Ewing). Fenomenalul succes al seriei le-a pecetluit soarta celor patru actori, care n-au mai reuşit să scape de personajele lor din anii 80 încoace.

Telly Savalas. Numele nu vă spune, probabil, mare lucru până nu amintesc de Kojak. Un alt serial de succes (în special ele au prostul obicei să pecetluiască soarta unui actor) l-a imprimat definitiv în memoria publicului drept detectivul chel din poliţia newyorkeză.

De aceeaşi soartă are parte şi Michael Richards – Kramer. De la Seinfeld încoace, a fost distribuit în extrem de puţine roluri. Actorul şi-a creat propriul show, care nu a avut nici pe departe impactul lui Seinfeld.

Dustin Diamond – Screech, Salvaţi de clopoţel. Disperat de felul în care s-a blocat cariera sa după seria cu liceeni, Diamond a făcut la un moment dat un apel public, cerându-le foştilor fani ai serialului să doneze bani pentru supravieţuirea sa. De curând, a primit un rol într-o parodie la Hamlet.

Şi pentru Lucy Lawless au urmat jocuri video şi personaje mici în seriale TV după Xena: Prinţesa Războinică. În prezent, actriţa se bate pe alte fronturi, ale activismului de mediu, şi locuieşte în Noua Zeelandă.

Şi, last but not least, toţi câinii Collie vor fi pentru totdeauna Lassie, iar toţi caii pur-sânge – Black Beauty. 🙂

Dacă ne-a scăpat cineva, vă rugăm să ne amintiţi în pagina de comentarii.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here