Igor Cobileanski lansează „La limita de jos a cerului”

0
473

Igor Babiac

La limita de jos a cerului, debutul în lungmetraj de cinema al cineastului basarabean Igor Cobileanski, va fi lansat în cinematografele din România pe 27 septembrie 2013. Regizorul a devenit popular – inițial pe pe Internet – grație scurtmetrajelor Când se stinge lumina, Saşa, Grişa şi Ion şi Plictis (şi inspiraţie).

Filmul  a avut premiera mondială în această vară, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în competiția East of the West, unde a avut parte și de câteva cronici favorabile. „Un film de artă solid, cu accente de umor negru”, scria „The Hollywood Reporter”, completat de  revista „Sight & Sound”, care a apreciat interpretarea subtilă a tânărului actor Igor Babiac și suflul de thriller psihologic al filmului.

„Rareori un personaj principal a fost portretizat cu atâta acuitate, simpatia inițială a publicului fiind subminată progresiv de înțelegerea faptului că acesta operează dincolo de banalele norme morale și de rutina încălcării legilor. În timp ce cunoștințele și prietenii lui sunt ocupați cu micile lor trădări și mișmașuri, Viorel îi urmărește îndeaproape, folosindu-se de informațiile pe care le deține pentru a ajunge la fata care-l obsedează. Dezvăluind cu atâta precizie consecințele fiecăreia dintre acțiunile protagonistului, filmul scoate la iveală egoismul aproape psihotic al lui Viorel” – Sight & Sound

Cu un scenariu scris de Corneliu Porumboiu și Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului spune povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă…

Filmările au avut loc în Republica Moldova, iar post-producția a fost realizată la București. În distribuție apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Sergiu Voloc – actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriță de teatru din București, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu.

Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, unul dintre cel mai bine cotați directori de imagine din România, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen și Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv și story editor, Mihaela Popescu.

La limita de jos a cerului a primit o finanțare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenței la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here