Academia Americană de Film face o excepţie istorică pentru „Nuntă în Basarabia”

2
651

Academia Americană de Film face o excepţie istorică pentru „Nuntă în Basarabia”„Oficialii de la Oscar au fost foarte încântaţi de ideea că Moldova va propune pentru prima oară în istoria ei un film la Oscar şi le-au acordat câteva zile peste deadline moldovenilor să facă propunerea oficială”, a declarat producătorul Dan Burlac pentru filmreporter.ro. Astăzi, la Chişinău se reuneşte comitetul care va propune filmul lui Nap Toader, Nuntă în Basarabia, la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Termenul limită pentru trimiterea acestei propuneri a fost 1 octombrie.

Încântantă de comedia regizată de Nap Toader, Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova a decis să trimită la Oscar o peliculă majoritar românească, dar care are producători asociaţi de peste Prut şi actori basarabeni. Totodată, filmările au avut loc în Chişinău.

„Filmul funcţionează extraordinar de bine şi s-a ajuns până acolo încât oamenii de cinema vor să nominalizeze acest film din partea Moldovei la Oscar. Se studiază acum problema de către Uniunea Cineaştilor, am văzut regulamentul, e posibil, şi cred că se va face în cel mai scurt timp”, declara producătorul Dan Burlac în urmă cu câteva zile.

Nuntă în Basarabia, o poveste cu accente à la Kusturica despre nunta unui român cu o basarabeancă, a obţinut Premiul Special al Juriului la Tallinn Black Nights Festival din Estonia, în decembrie anul trecut. Regizorul Nap Toader – profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică – revine pe ecrane la cinci ani după Italiencele (2004, semnat atunci ca Napoleon Helmis). În rolurile celor doi miri prinşi în mijlocul polemicilor politico-domestice au intrat Vlad Logigan şi Victoria Bobu.

Propunerea României la Oscar este filmul Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here