„Periferic” a fost favoritul criticilor la Viena

1
604
Ana Ularu © foto: Alexander Tuma
Ana Ularu © foto: Alexander Tuma

Filmul de debut al regizorului Bogdan George Apetri, Periferic, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Festivalul Internaţional de Film de la Viena (21 octombrie – 3 noiembrie). „Filmul transformă povestea unei comunităţi într-o poveste universală despre luptă pentru supravieţuire”, este motivaţia juriului Vienalei. „În centrul său se află o femeie tenace, interpretată de extrem de carismatica actriţă principală“.

Alături de protagonista Ana Ularu – care a ridicat trofeul la Viena, în numele echipei – în distribuţie se află Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma. Juriul a fost format din Peter Keough (SUA), Anjelika Arthyuk (Rusia), Roman Scheiber (Austria) şi Müge Tüfenk (Turcia).

Scenariul semnat de Bogdan George Apetri şi Tudor Voican are ca punct de plecare o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru. „Eliberată din închisoare pentru 24 ore, o tânără plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu un trecut dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere”, astfel sună sinopsisul oferit de casa de producţie Saga Film.

La Festivalul de la Locarno (4 – 14 august), Ana Ularu a primit premiul criticii elveţiene pentru interpretarea – Prix Boccalino de la Presse. Filmul s-a întors cu premii şi de la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia (8-17 octombrie): premiul special pentru cel mai bun scenariu şi menţiunea specială acordată actriţei Ana Ularu, din partea juriului competiţiei, precum şi premiul FIPRESCI şi menţiunea specială a juriului ecumenic.

Periferic este o coproducţie româno-austriacă, coproducătorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) fiind deţinătorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film străin: Die Falscher/ Falsificatorii (2007). Filmul este distribuit în afara ţării de MK2, unul dintre cei mai mari distribuitori internaţionali de film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here